Saffronhistoria

Stora mängder saffran kan producera dödliga narkotiska effekter

Saffronhistoria

Enligt den grekiska mytologin blev stilig dödlig Crocos kär i den vackra nymfen Smilax. Men tyvärr blev hans favoriserar avböjda av Smilax, och han blev till en vacker lila krokusblomma.

Ordet saffran härstammar från det arabiska ordet zafaran, vilket betyder gult, och det nämndes så långt tillbaka som 1500 bc i många klassiska skrifter, såväl som i Bibeln. Ytterligare derivat kommer från den gamla franska safran , medeltida latinska safranum och medelländska safroun .Safran skördas från den fallblommande växten Crocus sativus, en medlem av Iris-familjen. Den är infödd till Asien Minor, där den har odlats i tusentals år för att användas i läkemedel, parfymer, färgämnen och som ett underbart smakämne för mat och dryck.

De röda guld trådarna var också högt värderade av pharoahs och kungar som en afrodisiakum , men stora mängder producerar dödlig narkotiska effekter.

Saffran har använts medicinskt för att minska fevers, kramper och förstorade lever och för att lugna nerverna. Det har också använts externt för blåmärken, reumatism och neuralgi. (Varning! Använd inte medicinskt utan att konsultera din läkare.)

Trots att huvuddelen av världens saffran produceras i Iran är Spanien världens största exportör av saffran.

Mer om Saffron och Saffron Recept

Saffron i en blick

Saffronform och förvaring
Saffron Copycats - Varning!
• Saffronhistoria
Saffron Recept

kokböcker

Spice Lover's Guide till örter och kryddor
Den moderna encyklopedi av örter och kryddor
Örter och kryddor: Cookens referens
Spice and Herb Bible
Fler kakor