Tenzaru Soba (Tempura med kylda bovete nudlar)

Tenzaru soba är en klassisk japansk sommarrätt som är lika populär som zaru soba eller udon och lätt tillgänglig på restaurangmenyer. Det är en maträtt som kombinerar två klassiska japanska favoriter: tempura skaldjur och grönsaker, och zaru-stil kalla nudlar serveras på en bambu maträtt.

När det gäller presentationen betjänas tempura alltid separat från de kalla soba nudlarna på olika tallrikar. En saftig såsåsbaserad doppssås serveras i en kopp som är tillräckligt stor för att duva både nudlar och tempura tillsammans med en liten tallrik med skivade gröna lök, wasabi (japansk pepparrot) och riven daikon (japansk daikonradis).

När du är beredd som en fristående aptitretare eller måltid serveras tempura med antingen salt eller en sida av tempura sås. Men när tempura serveras i en tenzaru soba maträtt, dimmas tempura i mentsuyu eller en doppsås ( tsuyu ) avsedd för nudlar ( män ) och inte i tempura sås. Sida vid sida, tempura sås och doppsås för nudlar verkar nästan identiska, eftersom de båda är bruna i färg och tunna vätskor. Deras smakprofiler skiljer sig dock från den diskriminerande gommen.

För att förbereda tenzaru hemma finns det några tips och genvägar jag rekommenderar, speciellt om du är intresserad av att förbereda en underbar japansk mat med lätthet, eller om du är begränsad i tid. Vi uppmuntrar dig att spendera så lite eller så mycket tid som du önskar att förbereda denna maträtt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förbered soba dipping sås, antingen flaska eller hemlagad. Placera i en kopp och kyla i kylskåpet.
  2. Skiva gröna lök och grate daikon (japansk rädisa). Plate små enskilda storlekar delar av varje, tillsammans med wasabi och lagra i kylskåpet tills det är klart att servera.
  3. Koka soba nudlar enligt frysta eller torkade Nudelpaketets anvisningar. Töm, skölj med kallt vatten och snabbt kyla nudlarna genom att placera några isbitar direkt i kolven.
  1. Gör tempura smeten och stek tempura om du inte använder prefabricerade tempura. För tempura grönsaker kan nästan vilken typ av grönsaker som helst användas: kabochapumpa , sparris, sötpotatis, broccoli, zucchini, paprika, aubergine, gröna bönor, renkon (lotusrot), shiso (perilblad), tång.
  2. Platt soba nudlar på bambu zaru bricka (som hjälper till att dränera allt överskott vatten), på en separat tallrik tempura, och servera med doppande sås och garneringar (scallions, riven daikon och wasabi.)

Recept Genvägar