Japanese Noodle Dipping Sauce Recept

I Japan, där det blir mycket varmt på sommaren, är kalla soba nudlar, serveras med en doppsaus, ett vanligt mellanmål eller lätt måltid. Soba är bruna nudlar, gjorda av vete och bovete och kombinationen av kalla nudlar och doppsås kallas zaru soba. Tänk på att lägga till riven eller malet ginger i maträtten. Lägg till malet skallions eller rostat sesamfrön som garnering.

Detta recept är för en doppsås baserad på dashi, den allestädes närvarande japanska beståndet.

Du skulle känna igen lukten av dashi på ett ögonblick, även om du aldrig har någonsin medvetet ätit det. Det är en strålande konsol baserad på kelp, en tang och torkade bonito flingor. Det är också bland de snabbaste och enklaste bestånd du kan göra, och dess två huvudingredienser - som du kan köpa i vilken butik som helst som specialiserar sig på asiatiska matar - håller obestämt i ditt skafferi. Jag skulle vilja uppmana dig att försöka göra det, men du kan också använda kycklinglager (eller omedelbar dashi, som säljs i samma butiker).

Medan du säkert kan köpa nudelsoppa, eller tempura sås som en ersättning, förflaska i många stormarknader i USA, gör såsen färska hemma lätt och har ingen MSG eller andra kemikalier i den.

Mentsuyu Dipsås

Du kan också vilja prova Mentsuyu (nudelsås), en annan mycket mångsidig tsuyu dipping sås som ger många soppor och rätter en stor, komplex japansk umami smak. Detta är perfekt för doppning av kalla Soba eller Somen nudlar, tempura och mer. Det är så lätt att göra och håller sig bra i kylskåpet (minst ett par veckor) och kommer till nytta i en knäcktid till middag. Denna tunna, klara sås är gjord av dashi soppa och en blandning av sojasås , mirin och socker, som kallas 'kaeshi'. Förutom att servera män tsuyu tillsammans med högar med kalla nudlar, kan detta lätta lager också spädas med varmt vatten för en kryddad soppbuljong att njuta av med heta nudlar.

Du kan laga kött och grönsaker med denna sås som kryddor, som en snabb teriyaki sås , eller bara drizzle över ångad grönsaker eller tofu. Detta är en kondenserad form av sås, så späd med vatten före användning. En del denna sås och två delar vatten är bra som en doppsås, men justera till vilken styrka du vill.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt mirin i en medelpanna och koka.
  2. Tillsätt sojasås och dashi soppa i pannan och koka igen.
  3. Stoppa värmen.
  4. Kyla såsen.