Tabasco sås historia och Lore

Den allestädes närvarande lite hetsås som vi inte kunde göra utan

Tabasco sås är uppkallad efter tabasco paprika som den är gjord av. Pepparna är namngivna efter den mexikanska staten Tabasco, vilket är var de förmodligen kom ifrån. Det finns emellertid viss oenighet om huruvida tabasco peppar har sitt ursprung i staten Tabasco själv eller om de ursprungligen kom från en annan del av Mexiko eller Centralamerika. Tabascos (Capsicum frutescens) är den enda typen chili peppar vars frukter inte är torra på insidan.

Deras juiciness är en del av vad som gör Tabasco sås vad det är. Andra, liknande, heta såser tillverkas vanligtvis av röda cayennepeppar (Capsicum annum).

Den traditionella historien går att "Tabasco Saus" skapades av Edmund McIlhenny. McIlhenny var från Maryland ursprungligen, men han flyttade till New Orleans, Louisiana för att söka sin förmögenhet i omkring 1840. Han fann sin förmögenhet genom att gå in i bankverksamheten. Vid tiden mellan kriget mellan staterna var han en framgångsrik bankrörare. Men kriget och dess efterföljande förstörde sin verksamhet. Han gick till Texas för ett tag och flyttade sedan in med sin hustrus familj på Avery Island, Louisiana. Han hade förvärvat några Tabasco Pepper frön från någon källa, och han planterade dem i hans trädgård där på Avery Island. Ibland omkring 1867 började McIlhenny experimentera med en sås gjord av paprika. Han krossade de röda paprikorna från sina växter, blandade dem med saltet som naturligt fanns på Avery Island och åldrade blandningen i en månad i kronor och burkar och fat.

Slutligen blandade han detta med vit vinäger och åldrade resultatet för en annan månad. Således föddes Tabasco sås. År 1870 beviljades McIlhenny ett patent för sin uppfinning. Han började marknadsföra den längs Gulf Coast, och inom några år blev den populär runt om i landet.

Som det är fallet är det en del kontrovers involverade.

Några säger att McIlhenny fick sin idé och kanske även hans pepparfrön från en tidigare sås skapad av New Orleans-områdets entreprenör Maunsel White. En artikel i New Orleans Daily Delta-tidningen daterad 26 januari 1850 med titeln "Pepper" noterade att "Col. White har introducerat den berömda tobasco [sic] red pepper, den allra starkaste av alla paprika, som han odlat en stor kvantitet med sikte på att leverera sina grannar och sprida den genom staten. " Vidare observerade tidningen "genom att hälla stark ättika på den efter kokning, har han gjort en sås eller peppar avkok av den, som i mest koncentrerad form har alla kvaliteter av grönsaken. En enda droppe av denna sås kommer att smaka en hela tallrik soppa eller annan mat. "

White marknadsförde aldrig sin pepparsås, men hans arvtagare annonserade den till försäljning 1864, ett år efter hans död, som "Maunsel Whites koncentrerade essens av Tobasco [sic] pepper". Observera att varken han eller de verkar ha sökt patent för det. Observera också att Whites sås inte verkar ha haft vitt vin som ingrediens. Vitens arvingar verkar ha slutat producera denna sås före 1900.

McIlhenny Company förnekar alla påståenden att Edmund McIlhenny fick sitt pepparfrö eller pepparsås recept från Maunsel White.

Maunsel White skapade också en annan sås, kallad "Maunsel White's 1812 Sauce" för att hedra slaget vid New Orleans. Denna sås innehåller en blandning av viner, paprika och kryddor. Whites familj gör fortfarande denna sås och säljer den lokalt i New Orleans-området.

Idag producerar Tabasco-företaget ett brett utbud av produkter och varma såsar, från chipotle, jalapeno och buffelsåsar till Tabasco olivolja och sriracha.

Några recept med Tabasco sås

Clam Dip

Zucchini Creole med tomater och paprika

Öl Batter Hush Valpar