Spanska regionala köket Castilla-La Mancha

Precis som Castilla-León täcker Castilla-La Mancha ett stort område i Spanien. Det kallas "New Castile" och återupptogs från muslimerna av de kristna på 1100-talet. Beläget i centrala och syd-centrala Spanien, det är en stor slätt omgiven på alla sidor av berg. Den västra kanten av Castilla-La Mancha gränsar till Extremadura, medan Castilla-León och Aragon gränser den i norr.

I öster är Valencia och på södra gränsen Andalusien. Klimatet är inte lika kallt som det gamla Castilla, och landet är inte riktigt lika bördig. Men detta land av "Don Quijote" kan lida isiga kalla vindar på vintern och flammande varm sol på sommaren. Vatten är knappt i denna förhöjda slätt, särskilt i La Mancha.

Provinser ingår

Toledo, Albacete, Ciudad Real och Madrid, Guadalajara och Cuenca.

Berömda rätter

Även om de typiska rätterna i denna region är tunga grytor och soppor, som cocido madrileno , är pisto manchego en av de mest kända regionala rätterna, populära i hela Spanien och med många variationer. Av arabiskt ursprung görs den traditionella pistolen helt enkelt med röda och gröna paprika, tomater och squash, även om det är vanligt att lägga till lök, skinka eller ägg. Sopa de Ajo eller vitlökssoppa är en annan Manchego maträtt som nu är populär överallt i Spanien och består av vitlök, buljong, olja, paprika och torrt bröd.

Andra rätter av detta område

Traditionell herdens mat

I denna stora slätt som är Castilla-La Mancha, strömmat tusentals får.

Herdarna följde efter för att skydda dem. Eftersom de inte skulle återvända hem för dagar i taget, bärde herdar en grundpanna som kallades en gazpachera i sina förpackningar för att förbereda sin middag. Så här började många traditionella rätter i denna region med herdar och jägare, även den berömda manchegoosten .

Rätterna som beskrivs ovan är bara två av de många varma rätterna som skapades av herdar och jägare. Recepten omfattar också lamm och vilt som vilt, kanin, get och särskilt röd gröt.

Saffran, ost och mer

Castilla-La Mancha-regionen är glesbefolket, med undantag för området Madrid och ekonomin är till stor del dedikerad till jordbruket. Nedan är några av de anmärkningsvärda livsmedelsprodukter som produceras i regionen.

Manchegoost

Fårost har producerats i regionen i tusentals år och blev prisad av grekerna och romarna. Intressant är att fåren inte höjdes för att producera ost, men ull - en värdefull produkt i århundraden. Herdarna gjorde osten att äta medan de tändde sin flock eftersom det skulle hålla under långa perioder. I början av 1800-talet föll ullproduktionen av och ostproduktionen blev viktig för regionens ekonomi.

1984 skapades en ursprungsbeteckning för Manchego-ost.

Saffran

Idag odlas nästan tre fjärdedelar av världens produktion av saffran i Spanien, särskilt i regionen Castilla-La Mancha. Det finns en ursprungsbeteckning för saffran i La Mancha, som grundades 2001.

Vitlök

Denna region producerar och exporterar mycket vitlök. Faktum är att de flesta strängar eller flätor av vitlök som säljs som souvenirer i Spanien kommer från Castilla-La Mancha. Det uppskattas att cirka 55 000 ton vitlök år 2008 kommer att skördas i regionen. Ajo morado eller lila vitlök är kung i Pedroneras, där en årlig internationell vitlökfestival hålls. Under senare år har vitlökproduktionen minskat på grund av väderproblem och konkurrens från Kina, men fokus ligger fortfarande på vitlök av hög kvalitet.

Olivolja

Castilla-La Mancha är det näst viktigaste området i Spanien för produktion av olivolja , bakom Andalusien. Här är fokus igen på hög kvalitet , snarare än att producera stora mängder.

Vin

La Mancha-regionen är ett av världens största vinproducerande områden med cirka 1 540 kvadratkilometer. Fram till nyligen, trots att området svarade för hälften av all spansk vinproduktion, betraktades det bara bordsvin. Under de senaste åren har producenter investerat i modernisering av både vingårdar och källare, och kvaliteten förbättras. Ursprungsbeteckningarna är La Mancha, Valdepenas, Almansa, Mentrida och Mondejar.