Läckra Mung Bean Sprouts Juice & Smoothie Recept

Fascinerande fakta!

Bönspiror är de korta, blekgröna eller vita skotten som spire från ett stort antal bönor som intressant innehåller ett högre innehåll av vitaminer, mineraler, aminosyror och andra näringsämnen än bönorna från vilka de groddar!

Man tror att de tidiga kinesiska sjömännen växte spruvar ombord för att undvika sjukdom på ungefär samma sätt som senare europeiska upptäcktsresande reste med citrusfrukter för att undvika skörbjälk.

Spiring kan härledas från frön och nötter samt bönor. Alla groddar är lätta att växa hemma. Intressant, medan alfalfa är de mest populära spriten, är de lägre i näringsvärde än andra groddar!

Bönspiror anses vara en super mat, särskilt mung och sojabönor! Jag försöker lägga till en liten handfull till alla mina juice och smoothie recept för en extra näringsstans!

I väst, konsumeras bönspiror i färskt sallader, smörgåsar och mer nyligen, juice och smoothies. Vi associerar groddar speciellt med östra livsmedel där de har varit en del av köket och används för medicinska ändamål under årtusenden. Men mungbönspirer har speciellt länge varit en del av indiska, sydamerikanska och afrikanska dieter.

Att odla dem hemma är ett särskilt viktigt alternativ eftersom en av de främsta källorna till matburna sjukdomar är kommersiella groddar.

Spännande ny forskning

En studie drog slutsatsen att groddar har en antiinflammatorisk effekt och kan minska risken för koloncancer. Annan forskning tittar på preliminära resultat som groddar minskar blodtrycket, bekämpar diabetes, sänker risken för hjärtsjukdom och förebygger allergier.

Fantastiska fördelar

Bönspiror är extremt låga i kalorier, rik på protein och nästan fettfri utan kolesterol eller natrium. De är fyllda med näringsmässiga enzymer, vitaminer och mineraler, såsom kalcium, och ger en utmärkt källa till energihöjande kolhydrater.

De är också en värdefull källa till antioxidant C-vitamin, och är höga i folat, beroende på vilka sprit du äter. Folat är nödvändigt för produktion av DNA, röda blodkroppar och aminosyror. Således är folat viktigt för förebyggande av anemi och fosterskador. Det är särskilt viktigt för kvinnor som är gravida. En kopp groddar levererar 16% till 30% av RDA av folat, beroende på vad spirar du äter!

Det är viktigt att notera att inte alla groddar är skapade lika! Sojabönor och mungbönspiror är de mest näringsrika.

Prova den här läckra mungbönsfrösaften och smoothie receptet!

Vad du behöver

Hur man gör det

Jag älskar bara den här juiceen framför allt för dess söta, färska, friska smak utan tillsats av socker!