Pacific Red Rock Crab

Västkustens andra krabba är mindre men lika gott

När du tänker på krabbor på Nordamerika västkust, tänker du på Dungeness krabba - den jätte, köttiga kräftdjur som är den viktigaste ingrediensen i cioppino och flera andra västerländska klassiker. Men Dungeness bor med en annan krabba: Stilla röd rockkrabba ( Cancer productus ).

Även om köttet från den röda stenkrabben är lika läcker som Dungeness, är den röda stenkrabben mindre, vilket gör köttköttet i stenröda krabbor svårare att extrahera än i Dungeness krabbor.

Därför är den röda sten inte lika vanligt, även om den är riklig i vattnen på nordvästkusten.

Red Rock Crab's Habitat

Den röda stenkrabben (även känd som den röda krabben eller rockkrabben) bor i och runt steniga platser - så kallad rockkrabba. De finns oftast i Puget Sound i Washington-staten. Dessa krabbor är medelvärda och kommer att klyva dig, och de är rovdjur till hårdskalade musslor och ostron.

Du kommer oftast att hitta röda och rockkrabbor i asiatiska marknader; Kommersiella fångster av dessa krabbor är mindre jämfört med Dungeness.

Red Rock Crabs Utseende

Den röda stenkrabba kan växa till mer än 10 tum över, men 4 till 6 tum är vanligare, medan män generellt mäter 7 tum medan hon oftast är 5 tum över skalet. Deras stora klor är kantade i svart, kontrasterande med det rödfärgade skalet som sträcker sig från ljus till mörkt rött beroende på var krabben lever - ju längre norrut desto mörkare är skalet.

Den röda vaggan är en vandrande krabba, vilket innebär att den sista uppsättningen ben är ungefär som resten. (I östra blå- och kalikalkrabbor har den sista uppsättningen ben flipprar och gör dem simma krabbor.)

Red Rock Crab Man vs Female

Som med alla krabbor kan du berätta för hanen från honan på plattan under kroppen: den är smal i hanen och bredvid honan.

Roen, ljust apelsinjuice inuti honan, är utsökt och är en kritisk ingrediens i she-krabbsoppa. Vissa människor äter också den gröna "senap" i kroppen, vilket är levern.

Red Rock Crab Cooking Tips

Det mesta av köttet är i de jätte krossklovarna som dessa critters är beväpnade med. De är nästan identiska med de berömda Florida stenkrabborna, så du kan ersätta röda eller rockkrabbor i något klottrecept som du hittar.

Om du stöter på en röra av röda stenkrabbor, laga klorna som stenkräftor - kokta i en kryddat buljong och ätit med smör eller mayo - och använd sedan alla kroppar än de största krabborna för att göra lager eller såser.

Sprickning av benen och de rengjorda kropparna av dessa krabbor ger dig fixingarna för en enastående tomatbaserad spagetti-sås. Denna sås återuppvärmer inte bra (som många skaldjurssaker ), så om du har massor av krabbor på en gång, lagra de kokta bitarna i en påse och frysa tills du vill göra såsen igen.

Om du är lycklig nog att få tag på stora röda rockkrabbor, vilket innebär att skalet är större än 6 inches, behandla dem som Dungeness och plocka ut allt kött för något krabba recept som passar din fantasi.