Hur man lagar silver eller coho lax

The Goldilocks of Salmon

Silver lax, även kallad coho lax, ingår i Pacific- laxfamiljen . Det är den mellanliggande laxen - inte för stor, inte för liten; fet men inte den fattigaste; fast men inte det fastaste; dyr, men inte den mest prickiga laxen du kan köpa. Så, som Goldilocks skulle säga, det är "precis rätt".

Under månaderna juli till oktober när det är under säsong hittar du silverservetter fräscha och frysta, rubrikade, götade och sålda i filéer.

Coho lax har en mild smak och en medium struktur. Du kan använda silvers i något typiskt laxrecept, men definitivt tänka på poaching eller sauteeing när du hittar dig själv med några av denna härliga smaksallaks.

Silversäsong och statistik

Silvers fångas från Oregon till Alaska, och brukar springa från juni till sista september. I havet och när de först dyker upp i floder är de en vacker kromfärg med silversidor och mörkblå ryggar. Men de blir djupröda när de går uppströms för att odla. När de vänder den här nyansen eller utvecklar den krökta munen du kanske har sett är coho lax i grunden oätlig.

De flesta silvers är mellan 8 och 12 pund, även om det finns poster av silver utanför det 30-pundiga intervall som har fångats. Deras kött är apelsinliknande de flesta laxer - från krillet som de äter till sjöss. En coho kommer inte vara lika orange-röd som en sockeye eller en kung; Det kommer att vara ungefär samma färg som en uppfödd atlantisk lax.

Perfekt för poaching och rökning

Äta vis, silver lax har mindre fett än sockeyes eller kungar, men mer än pinks eller chum lax. Det betyder att en coho kan torka ut snabbare än andra arter, vilket gör coho lax till en idealisk pojkefisk. Deras relativt låga fettinnehåll drar nytta av den mjuka matlagningen, vilket håller det fuktigt.

Silvers är perfekt bra rökt, men kanske inte lika bra som kungar eller sockeyes. Du måste använda en kall rökprocess istället för en het rökprocess på grund av fiskens lägre fettinnehåll. Silvers gör också bra som gravlax, den skandinaviska härdade laxen, och de är stora som sushi-så länge du köpte den frusen eller sätta den i djupfrysen i några dagar för att bibehålla friskhet.

Super att skiva och Sautee

Ett favorit sätt att laga silverlök är att skära den i kotletar, smutsa sedan lätt med mjöl och sautera det i valnöt eller olivolja. Detta skulle vara gott serverat med en fransk rouillesås . Silvers dra nytta av denna typ av matlagning, medan kungar kan känna sig alltför feta på detta sätt.

Du kan också skära en coho (eller någon annan lax) hud i smala remsor och stek dem långsamt tills de är spröda. Det här är ett utmärkt sätt att njuta av en hälsosam del av fisken. Det har vanligtvis ett tunt lager av fett på undersidan, som är fylld med friska omega-3-fettsyror .