Slovenian Bean and Sauerkraut Hotpot (Jota) Recept

Detta recept på böna och surkål, kallad jota (YOH-tah) på slovenska, är anpassad från "The Food and Cooking of Slovenia" av Janez Bogataj (Anness Publishing Ltd., 2008).

Se Upphovsrätten till Hotpots nedan, efter anvisningarna till detta recept.

Fläsk är det kött som valts för de flesta slovenska, speciellt på vintern runt gris slaktingstid känd som koline . En del form av fläsk går in i denna maträtt och det är särskilt gott när fläsken röktas.

Bröd och potatis är andra häftiga matar från Slovenien, och tillsammans med bönor hittar de sig i denna fyllnads-, komfortmatskål som kommer från Primorska-regionen nära Adriatiska havet.

Dess sötsuriga smakprofil är typisk för östeuropeiska livsmedel. Vissa jotor är gjorda med surt kål som kallas kisla ripa i stället för surkålen. Servera med crusty bröd och du har en måltid garanterad att jaga blues borta, för att inte tala om frossa!

Här är ett större foto av Slovenian Bean and Sauerkraut Hotpot eller Jota.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Töm de blöta bönorna och placera dem i en stor kastrull fylld med kallt vatten för att täcka med flera inches. Koka upp och fortsätt koka snabbt i 10 minuter. Minska värmen och sjuda i 45 minuter eller tills bönorna är mjuka men inte mjuka. Töm, skölj med kallt vatten för att stoppa tillagningsprocessen och lägg åt sidan.
  2. I en stor kastrull, suté spareribs eller bacon tills fettet börjar rinna ut. Tillsätt lök och vitlök, och sauté tills lök är gyllene, men inte brunat. Rör i lagret, tomatpuré, potatis och surkål. Koka upp, minska värmen och sjuda, avtäcka och rör om och om i minst 20 minuter eller tills potatis och surkål är mycket ömma och blandningen är tjock.
  1. Ta bort fläsk, skär i bitar i bitar och sätt tillbaka till kastrullen tillsammans med de kokta bönorna och värma igenom, ca 10 minuter. Justera kryddorna. Vissa kockar tjocknar deras jota med en roux om det är för soppigt. Men det här är en subjektiv sak och en persons idé om den ordentliga tjockleken på en jota är definitivt ingen annans. Servera det som du gillar det.

Hotpots ursprung

Hotpots finns i varje kultur med ingredienserna varierar beroende på vad som finns lokalt och säsongsmässigt. Engelska är kända för Lancanshire hotpot , känd i andra länder, inklusive Amerika, som hotchpotch, hodgepodge eller stampot eller hutspot på nederländska och hochepot på franska.

Dessa en-potta måltider faller någonstans mellan en mycket tjock soppa och en riklig kött- och köttgryta, beroende på mängden vätska kvar i slutprodukten.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 588
Totalt fett 20 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 70 mg
Natrium 1,197 mg
kolhydrater 62 g
Kostfiber 17 g
Protein 40 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)