Seffa Medfouna Recept (Vermicelli Med Saffron Kyckling)

Seffa Medfouna är en berömd marockansk maträtt som har saffran kyckling, lamm eller nötkött dold inom en kupol med ångad couscous eller bruten vermicelli ( chaariya ). Couscousen eller vermicelli är sötad med russin, smör och pulveriserat socker och dekorerad med stekt stekt mandel, kanel och extra pulveriserat socker.

Seffa kan beredas utan kött (se Sweet Dessert Couscous ) och fungerade som uppföljning till entree. Båda är populära på semester eller när underhållande.

Hur man gör Seffa Medfouna visar hur man stekar vermicelli och ordnar maträtten för servering. Om du gör denna maträtt med couscous, se Hur Steamcouscous .

Se också, hur man steker på mandel .

Vad du behöver

Hur man gör det

Steam Couscous eller Broken Vermicelli (Chaariya)

Fyll basen av en couscoussier med rikligt saltat vatten och koka över hög värme. Minska till en simmer och fortsätt med att damma couscousen tre gånger (tillsätt rosinerna för den slutliga ångan) eller den brutna vermicelli fyra till fem gånger (lägg till russinerna för den fjärde ångan) . Om du inte känner till den här processen ska du följa ångkokningar i How to Steam Couscous eller hur man gör Seffa Medfouna .

Koka saffron kyckling, lamm eller nötkött

Medan du dammar couscousen eller bruten vermicelli, förbereder du också köttet.

Blanda kyckling, lamm eller nötkött med lök, kryddor, smör, olja och koriander i en nederländsk ugn eller tungbottnad kruka. Bränn kycklingen eller köttet försiktigt över medelvärme i ca 10 minuter.

Om du lagar kyckling, lägg inte till vatten eftersom kycklingen kommer att brista i sina egna juicer. Om du bereder lamm eller nötkött, lägg till tillräckligt med vatten för att bara täcka köttet.

Täck krukan och koka över medelhög värme, rör om och om, tills köttet är mycket ömt. Det tar ungefär 1 timme för kycklingen men kan ta längre tid för lamm eller nötkött. Undvik att sveda köttet och tillsätt lite vatten till lamm eller nötkött under tillagningen om det behövs.

När kycklingen eller köttet har kokats, minska vätskorna tills en tjock sås har bildats. Kassera kanelstaven och smaka på kryddor. Om så önskas, ta bort kycklingen från benen.

Att tjäna Seffa Medfouna

Kasta försiktigt den ångade, brutna vermicelli eller couscous med smöret och pulveriserat socker. Placera ungefär 1/3 av denna blandning på en mycket stor serveringsrätt.

Ordna kycklingen eller köttet i mitten och täck med såsen. Häll resten av couscousen eller vermicelli ovanpå köttet, använd dina händer för att forma en kupol.

Dekorera högen av seffa i ett vertikalt mönster med kanel, markerade mandel och pulveriserat socker. Servera omedelbart med små skålar med pulveriserat socker, markerade mandlar och kanel på sidan.

Det är marockansk tradition att samla runt en enda tallrik Seffa Medfouna , där varje person äter från sin egen sida av skålen och lägger till ytterligare mandel, kanel eller socker efter önskemål.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1233
Totalt fett 63 g
Mättat fett 19 g
Omättat fett 31 g
Kolesterol 180 mg
Natrium 1 610 mg
kolhydrater 115 g
Kostfiber 10 g
Protein 56 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)