Vad är en couscoussier och hur använder du den?

En couscoussier är en typ av traditionell nordafrikansk köksredskap som tillåter en kock att ånga couscous samtidigt som du förbereder grytan som serveras ovanpå. Det ser väldigt ut som en överdimensionell dubbelpanna, förutom att överdelen är en stor ångkorg med hål i botten. Billiga, lätta aluminiumcouscoussiers är mest förekommande i Marocko, men lera och rostfritt stål är också tillgängliga.

Hur Steam Couscous visar hur man arbetar specifikt med couscous; nedan är dock allmänna tips för att använda couscoussier själv.

Stockpot Bottom

Botten eller basen av couscoussiern ( barma ) är i huvudsak en stor lagerpotte, ofta med liten konturering vid fälgen. Som sådan kan den användas ensam för att göra soppor, buljonger. och grytor andra än vad du kan göra för att servera med couscous. Du kan använda den för att koka pasta också.

Ångkorgen

En stor ångkorg ( kesskess ) sitter på toppen av basen. Även om hålen i botten är större än de i en typisk colander faller de fina kornen av couscous inte igenom. Kesskessen nestlar inte djupt inuti potten som några stilar av ångkorgar, men passar snyggt bara inuti fälgen. Detta ger gott om utrymme i potten nedan för matlagning av volymmängder. Förutom couscous kan korgan användas för att ånga andra livsmedel som bruten vermicelli ( chaariya ) när man gör sopa ; strimlade msemen när man gör rfissa ; spenat eller mallow löv när du görar kokta sallader; såväl som fjäderfä, kött, ris och grönsaker.

Allmänna tips för att använda en couscoussier

1. Se till att ångan bara stiger upp från korgens övre sida och inte rinner ur fogen mellan korg och bas. Om nödvändigt, försegla fogen. Det enklaste sättet att göra det här är att ta en mycket lång längd av plastfolie eller köksfilm (du kanske försöker använda aluminiumfolie istället), vik den i halv längd en eller två gånger och dra sedan den och passa den runt fälgen på stockpotbas.

Var noga med att filmen täcker kantens fulla omkrets. Ställ in ångkammaren på toppen och sätt den snyggt i den plastförpackade fälgen. Du kan lämna plastfolieförseglingen på plats när du lyfter av korgen mellan ångkokningar.

2. Låt inte vätskan i lagerbehållaren röra vid ångbåten. När man gör ett couscousrecept med massor av grönsaker kan stockpotbasen fylla sig snabbt och skjuta upp buljongens nivå uppåt. Var försiktig så att det inte är så högt att buljongen når den ångande korg när det gäller koka. Om det är nödvändigt, överväga att laga hälften av grytan i couscoussierbasen och den andra halvan i en separat kruka. Detta är särskilt användbart när du matar en stor folkmassa eller när du vill se till att det finns gott sås att erbjuda på sidan.

3. Packa inte den ångande korgen. Detta betyder inte att du inte kan fylla kesskessen till randen med couscous, men snarare att du lät couscousen försiktigt in i korgen när du fyller den och undviker att komprimera den. Vid den tredje och sista ångan av couscous, till exempel, kommer kornen att vara ganska klumpiga och voluminösa. I så fall kan du lägga couscousen i flera steg och vänta på att ånga stiger från varje tillsats av couscous innan du fyller korgen lite mer.

4. Täck inte den ångande couscousen. Eller gör omslaget. Det finns en åsikt om huruvida du bör täcka couscous när du ångar det. Jag föredrar inte att, som jag känner mig upptäckt, absorberar couscous mer buljong (och därmed mer smak) vid serveringstid, men andra kockar tror att det täcker under ångande ytterligare plumpar och tenderer couscousen. Det är verkligen upp till dig. Prova det båda sätten och se vilken du gillar bättre.