Så här väljer och lagrar du linser

Torkade linser har obestämd hållbarhetstid

Linser är en mångsidig böna eller pejkvän som kan lagras i obestämd tid. De har även hittats i egyptiska gravar som dateras för mer än 5000 år sedan. Med tiden kan en lagrad lentilböns smak långsamt försämras. Så försök att äta dina lagrade bönor inom året du får dem.

Hur man väljer linser

Linser är bara tillgängliga torkade. När de halveras, liknar torkade linser deras delade ärtkusiner. Linser är faktiskt frön som växer två till en pod och torkas efter skörden.

De används inte fräscha. Välj linser som är torra, fasta, rena och oskränkta. Färgen på linser du väljer beror på användningen, men i allmänhet bör färgen vara ganska likformig.

Konserverade linser finns tillgängliga, men linser är lika lätt att laga din egen. Fröna kräver en koktid på 10 till 40 minuter, beroende på sorten. Kortare tillagningstider behövs för sorter med skalen bort, till exempel den vanliga röda linjen.

Typer av linser

De flesta sorter har en distinkt jordisk smak. Linser används över hela världen för att laga många olika rätter. Lentilrätter är mest utbrett i hela Asien, Medelhavsområdet och Västasien.

Om ditt recept kräver en lins som håller sin form när du är klar är vanliga bruna linser det vanliga valet. Brown linser har fortfarande sin fröskal och har inte delats upp.

De flesta röda, gula och orange linser tenderar att sönderfalla med lång matlagning eftersom skrovet har tagits bort.

Något söt i smak, dessa är bäst reserverade för renade soppor eller grytförtjockningsmedel.

Andra val inkluderar franska linser som är olivgröna och skifferfärgade. Franska linser är de fastaste när de kokas. Persiska gröna linser blir brun medan de lagar mat och blir ömma samtidigt som de behåller sin form.

De mest smakrika (och dyraste) linserna är franska Puy linser, som också behåller sin form.

Du kan kanske hitta linsmjöl på vissa specialmarknader. Lentilmjöl används i Indien för att göra en fermenterad deg för brödtillverkning.

Lentilförvaring

Du kommer att vilja lagra linser i en förseglad förpackning eller lufttät behållare på en sval, torr, mörk plats. Torkade linser är en stapelmat runt om i världen till stor del beroende av sin obestämda hållbarhet, hög näringsvärde och för att den är relativt ogenomtränglig för torkaliknande odlingsförhållanden. En majoritet av världens utbud av linser skördas från Kanada, Indien och Australien.

Med tiden kan den lagrade bönens färg blekna lite, men smaken kommer inte märkbart att försämras. Mat experter föreslår att för bästa smak och presentation, använd torkade linser inom ett år. Kassera linser som utsätts för fukt eller insektsaktivitet.

Liknande ris som linser absorberar vatten och dubbel i storlek när de kokas .

Kokta linser kan kylas upp till en vecka i en sluten behållare. Kokade linser kan också frysas upp till sex månader. Om det inte hanteras försiktigt kan linser sönderfalla när de uppvärms. Detta bör inte påverka smaken, bara utseendet.