Byta linser för andra livsmedel och gemensamma mätningar

Utöver mätning, hur linser staplar upp som en ersättare

Om du är vegetarian, har diabetes eller följer en glutenfri livsstil, är linser en bra ersättning för vissa livsmedel som saknas från din kost. Till exempel kan linser ersätta det järn och kalium du behöver, som oftast finns i kött eller bananer.

Linser har uppburit människor i tusentals år . Några foodies betraktade en gång linser för att vara fattig mans mat och vägrade att äta dem eftersom de är så billiga.

Även om de kan vara billiga, är linser mycket näringsrika, fyllning och förmodligen den mest smakrika av alla baljväxter.

Näringsmässiga ekvivalenter och andra livsmedelssubstitutioner

Hög i fiber och komplexa kolhydrater, linser är ett bra alternativ för dem som har dieter med låg fetthalt eller lågt kaloriinnehåll. För vegetarianer och veganer som inte äter kött är linser ett bra ersättningsprotein. En 1/2 kopp torra linser, som ger drygt en kopp kokta linser, har cirka 26 gram protein.

Linser är glutenfria. Lentilmjöl används mycket i indisk matlagning och är perfekt för vegetarianer som vill baka. Lentilmjöl är avgörande i glutenfritt skafferi för att göra bröd, muffins, fritters och pannkakor.

Linser har ett mycket lågt glykemiskt index och resistent stärkelseinnehåll, vilket gör dem lämpliga för en diabetisk diet.

Linsubstitutioner

För det mesta kan du ersätta vilken färglins som helst för en annan , även om vissa lagar sig fastare än andra.

Det hjälper till att känna till insatserna i matlagningslinserna . Röda, gula och orange linser lagar den snabbaste. Fröskroven har tagits bort. Om de kokas långa, kan dessa linser förlora formen och bli mjuka.

Om ditt linserrecept kräver en lins som håller sin form när du är klar är vanliga bruna linser ett bra val.

Dessa är enklaste att hitta i livsmedelsbutiker. Brown linser har fortfarande sin fröskal och har inte delats upp.

Fiber i linser

En halv kopp torkade gröna linser motsvarar 80 procent av ditt dagliga fiberbehov. Om du är på en glutenfri kost och är begränsad från ett stort segment av vetebaserade, fiberhaltiga livsmedel, vänd dig till linse för en bra fiberkälla. Ett ökat intag av fiber har visat sig sänka blodkolesterolnivåerna och kan skydda mot att utveckla koloncancer och diabetes.

Topp Vitaminer

Bananer är vanligtvis kända för att vara kaliumkraftverket, och de är, men för dem som har en strikt diabetisk diet rekommenderas inte en stor banan. En halv kopp torra delade röda linser har mer kalium än en stor banan. Kalium är bra för att motverka ett överflöd av natrium i din kost och kan hjälpa din kropp att sänka eller reglera ditt blodtryck.

När man tittar på vegetariska alternativ är linser den bästa källan till folat av alla växtbaserade livsmedel. Folat, även kallat vitamin B9, är viktigt för kvinnor som är gravida eller som vill bli gravid. Folat hjälper kroppen att skapa DNA och annat genetiskt material. Folat hjälper till att stödja bildandet av röda blodkroppar och nervfunktionen.

Folat är visat att sänka artärskadorna homocystein, kan bidra till att förebygga anemi och studier visar att det kan skydda mot att utveckla hjärtsjukdomar, cancer och demens.

Järn och Mangan

En halv kopp torkade linser är näringsvärdet motsvarar 100 procent av din kropps manganbehov och kan möta nästan 50 procent av dina järnbehov. Din kropp behöver alla dessa mineraler.

En stor källa till mangan är helvete, en begränsad mat om du har gluten-känslighet eller celiaki. Mangan spelar en roll för att upprätthålla normal blodsockernivå och hjälper till att skydda mot fria radikala skador. Fria radikaler kan utlösa ett antal människors sjukdom genom att balansera immunförsvaret och påskynda åldrandet.

Järn spelar en viktig roll för att bilda hemoglobin i blodet. Hemoglobin bär syre till dina celler.

Om din kropp saknar i järn och hemoglobin kan du känna dig slö och trött. Detta är ett potentiellt tecken på anemi, tillståndet när ditt röda blodtal faller för lågt. Som vegetarian, kommer linser och spenat att vara din huvudsakliga växtbaserade källor till järn. De högsta järnhaltiga livsmedel är kött.

Åtgärder och ekvivalenter

När du mäter dina linser, välj noga igenom dem. Lägg dem ut och kolla på små lentilstor småstenar som ibland blir förpackade med linserna. Dessa små stenar kan smyga i grytor eller soppor och vara en ovälkommen överraskning.

Dessa åtgärder kan hjälpa dig att bestämma hur mycket linser du kan ge med ditt recept.

Torr linser Likvärdig
1 kopp 2 1/2 koppar kokta
1 pund 2 1/3 koppar torra linser
1 pund 14 portioner
1 pund 7 koppar kokta