Polska Almond Crescent Cookies (Rogaliki) Recept

Dessa kakor med mandelmassor är kända som rogaliki på polska, vilket bokstavligen betyder "lilla horn", eftersom de formas till hornformer eller crescents.

En äggula används i kakdegen men oroa dig inte. Du kan frysa resterande äggvitor och spara dem för äggvita recept .

Det här liknar polsk julciscentkakor förutom att mandlar används istället för pekannötter. De smälter helt enkelt i munnen.

Detta är ett roligt projekt för barnen eftersom de kan använda sina händer för att klämma degen i valnötstorlek och sedan bilda dem i halvmåneformar.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm ugnen till 350 grader. I en stor skål eller stativ mixer, grädde 8 ounces rumstemperatur smör och 1/2 kopp socker tills ljus och fluffigt. Slå i 1 stor rumstemperaturäggägg och 1 tsk vanilj, blanda väl. Tillsätt 1/4 kopp jordnötter och 1 2/3 koppar allmjölk, grundligt införlivande.
  2. Använda valnötstorlek bitar av deg, forma i en halvmåne och placera på obehandlade bakplåtar. Baka 20 minuter eller tills det är något brunt på kanterna.
  1. Medan det fortfarande är varmt, rulla i konditorisocker. Rulla i konditorernas socker när det är kallt och lagra tätt täckt.

Nötter i östeuropeisk matlagning

Mandel, valnötter och kastanjer är rikliga i Östeuropa. Pekannötter ses inte så mycket, även om de existerar i specialdeserter. Andra vanliga nötter som finns i stora delar av Europa är hasselnötter, som liknar filberterna och pistaschötterna. Men makadamier och andra sniglar sig på scenen

Mandlar är inte nötter alls

Om vi ​​vill bli tekniskt är en mandel inte en nöt alls, men en drupe. En sann mutter är en hårdskallad pod som innehåller både frukt och frö från växten som kastanjer, hasselnötter och ekollon.

En drupe är en typ av frukt där en yttre köttig del omger ett skal (vad vi kallar en grop) med ett frö inuti. Några exempel på druvor är persikor, plommon, körsbär, valnötter, mandel och pekannötter. Här är mer östeuropeiska Nut Cookie Recept .

Ett annat östeuropeiskt dessertrecept med användning av mandel

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 166
Totalt fett 13 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 77 mg
Natrium 99 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 1 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)