Ostfondue Recept med Cognac eller Brandy

Moderna ostfonduer har sitt ursprung i Schweiz, varför det vanligtvis innehåller schweiziska ostar som Emmental och Gruyère.

Fondue var ursprungligen tänkt som ett sätt att använda upp gammalt bröd och skrot av ost. Men med tiden har det blivit en semestertradition, särskilt kring jul och nyår. Det är meningsfullt, eftersom fondue är en gemensam maträtt, och den är perfekt för kallt väder eftersom det är så varmt och tillfredsställande - och också för att ingen nog känns som matlagning och många restauranger kan stängas.

Det här traditionella ostfondue receptet innehåller både Emmental och Gruyère ostar, liksom en typ av brandy som heter Kirschwasser (även kallad Kirsch), som är gjord av körsbär. Om du inte hittar Kirschwasser kan du ersätta brandy eller konjak. Men använd inte körsbärlikör - det är för sött.

Om du inte hittar Emmental och / eller Gruyère kan du också ersätta inhemsk schweizisk ost, Gouda eller Fontina. Men var försiktig med att göra för många substitutioner, eller vad du slutar med kanske inte riktigt liknar traditionell ostfondue.

Du behöver en bra värmebeständig fonduepanna till detta fondue recept. Personligen föredrar jag den typ där du kan smälta osten på spisen och sedan hålla den varm med en av de små eldgelébehållarna. Jag har sett elektriska fonduekrukor, men du måste köra strömkabeln från din matbord, vilket betyder att det är ganska mycket garanterat att någon ska resa över den och slå en hel kruka med smält het ost på någon.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skär bröd i bitar av bitar.
  2. Skär ost i små bitar grovt. Denna teknik är att föredra för att gittera den, eftersom den smälter smidigare.
  3. Kombinera majsstärkelsen och Kirsch och blanda för att bilda en uppslamning .
  4. Skala vitlöksklyftan och skär den i hälften, gnid sedan inuti en värmeisolerad fonduepanna med den snittade vitlöksklyftan.
  5. Häll i vinet och sätt det till en mild simmer , men koka inte.
  6. Lägg osten en handfull eller så i taget, rör om tills den smälts innan du lägger till mer.
  1. Smaka på med salt, peppar och muskotnöt.
  2. Justera ostsåsens konsistens med uppvärmt vin om det blir för tjockt. Servera brödbitar med spett eller långa fonduegafflar för att dyka in i fonduet.