Myt av druvor och ost

Här är riktlinjer för parning av ost och frukt

Druvor är förmodligen den vanligaste frukosten som pryder en ostskiva . De fyller upp utrymme vackert, de är lätta att plocka av och äta, och vi har förmodligen ätit ost och druvor tillsammans och haft upplevelsen. Så varför rekommenderar vissa cheesemongers och fromagers att äta ost och druvor tillsammans?

I ett ord: Tanniner.

Tanniner är den skyldige

Tanniner är naturligt förekommande, sammandragande föreningar som finns i druvskinn, frön och stjälkar (såväl som i te ).

Tanniner är vanligtvis förknippade med vin och kan spela en roll i huruvida ett visst ost och vinpar väl tillsammans. Tanniner finns också i skinn av vanliga bordsdruvor och kan påverka smaken av osten du äter.

Druvor kan i vissa fall göra ostsmak bitter. Detta händer vanligtvis när druvor är parade med en tvättad skal eller blommig skinnost. Det händer mindre ofta när druvor är parade med hårda ostar.

Det är lätt att ta reda på om druvor påverkar smaken av osten du äter, för bättre eller sämre. Med en ny gom (smaka av vatten först eller äta en neutralsmakad krack) smaka på osten. När du smakar ost ensam börjar du äta druvorna och osten tillsammans. Vad tror du? Osten smakar lika, bättre eller sämre?

I vissa fall kan druvor inte göra osten smaken dålig, men de kan inte heller förbättra smaken av osten.

I dessa fall är druvor bra, men inte magiska eller minnesvärda, parning med ost.

Frukt och ost

Du behöver inte förvisa druvor, men nästa gång du serverar ost, överväga att nå andra frukter först. Figurer, datum, äpplen, meloner och päron är vanligtvis alltid bra val när man kopplar ihop frukt och ost.

Den säkraste satsningen är att para ost med torkad frukt. Torkad frukt är ofta sötare än färsk frukt, och du behöver inte oroa dig för att torkad frukt är mogen och i säsong. Torkade fikon, datum, körsbär och aprikospar är riktigt bra med ost.

Fruktspridningar para också riktigt bra med ost. Många ostaffärer säljer kvävepasta, fikon sylt och persika eller aprikosbehållare för att para med ost.

Varför kopplar frukt och ost gott tillsammans?

Sötheten av frukt och saltighet av ost är den främsta anledningen till att de parar väl tillsammans. Denna söta / salta kontrast är också varför ostparen är bra med efterrättsviner, honung och fruktspridningar.

6 ostar som parar bra med frukt

Prova någon av dessa ostar med frukt och bli glatt överraskad:

  1. Havarti - en mjuk och smörig, nästan vit ost med en mjuk konsistens. Den passar bäst med sötare frukter, som päron eller honungskalliga äpplen.
  2. Edam är en nära kusin till Gouda och delar sin milda, smöriga smak men är lite snyggare och har en något hårdare struktur. Det balanserar väl med sött eller tårta frukt, och särskilt bra med röda druvor.
  3. Jarlsberg liknar schweiz men är snyggare och svårare. Det passar bäst med tårtor och plommon.
  4. Munster är en mild ost som smälter med åldern. Apelsinskallen är ätbar och osten själv är nästan vit. Druvor och söta äpplen går bäst med Munster.
  1. Gruyere har en medium fast konsistens, är krämig färgad med en nutty, rik smak. Den passar bäst med äpplen.
  2. Asiago är hård, kraftig och starksmakad - ett kors mellan skarp cheddar och parmesan. Koppla denna ost med tårta, hårda äpplen som Granny Smiths, samt plommon och tårtruvor.