Hur man gör Ghee

Ghee, som även kallas klarat smör, används i otaliga indiska rätter. Det är faktiskt ett bra alternativ till matolja. Hemlagad ghee är doftande och lägger till en ojämförlig rikedom på vilken maträtt som helst. Den har en nutty smak och används i massor av Mellanöstern recept . Lär dig hur man gör ghee med detta recept.

Varför använder folk ghee? Först brinner det inte lika lätt som smör. Det kan köpas, men också gjorda hemma. Ghee stelnar vid lägre temperaturer men kan lätt smältas vid behov. Detta recept ger ungefär tre koppar ghee.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm en djup, tung bottenpanna på en medelflamma och sätt smör- och vikbladet i det. Smäll och låt smälta och laga mat.
  2. När en skum uppträder på smörets yta, sked av och släng av den. Fortsätt tillagning tills all skummen har stigit och tagits bort.
  3. Låt blandningen svalna, ta bort bladets blad och spänna eller filtrera ghee. Det ska vara en blekguldfärg.
  4. Tillsätt en nypa salt och blanda det bra. Detta ger ghee en härlig kornig konsistens när den stelnar.
  1. Förvaras obehandlad i fyra till sex månader eller håll den kyld för ännu längre.

Mer om Ghee

Klargjort smör , som också kallas draget smör, ser mer ut som olja än smör. Det används vanligtvis i Holland, Australien och Skandinavien. Den lagar sig på en högre punkt än andra oljor, så det kommer inte att bryta in i fria radikaler som är kända för att vara skadliga.

Varje matsked ghee innehåller följande:

135 kalorier; 15 gram total fetthalt 9 gram mättat fett; 45 milligram kolesterol.

Hälsofördelar med Ghee

Ghee har många hälsofördelar. Det har använts inte bara i mat utan för holistisk helande. Det är känt att göra följande:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 149
Totalt fett 17 g
Mättat fett 11 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 45 mg
Natrium 9 mg
kolhydrater 0 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)