Sakura Mochi (Cherry Blossom Sweet Rice Cakes) Recept

Sakura mochi är en japansk efterrätt som är rosa, precis som sakuraen (körsbärsblommablommor) och är gjord av sött klibbigt ris och fyllt med en söt röd bönpasta. Den är insvept i ett betad sakurablad som är ätbart. Traditionellt åtnjuter denna efterrätt under Hinamatsuri (japansk tjejdag) för att fira vårens början, liksom att önska lycka till och god hälsa för alla små tjejer i familjen.

Receptet på sakura mochi kräver tre stora steg: 1) gör fyllningen av koshian (söt röd böna pasta), 2) gör den söta glutinous mochi (riskaka) och 3) göra det betade sakura bladet.

Två genvägar kan användas för att göra sakura mochi för att minimera förberedelsestiden. Först kan koshianfyllningen köpas premade i de flesta japanska eller asiatiska stormarknader. För det andra kan inlagd sakurablad också köpas i de flesta japanska butiker eller till och med online.

Sakura mochi är bäst att ätas samma dag som den är beredd. Det kan dock lagras i kylskåpet i upp till tre dagar och värmas i mikrovågsugnen innan du äter. Det är bäst att vika varje enskild mochi säkert med plastfolie och sedan lagra dem i kylskåpet.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Pickled Sakura blad kan köpas högst japanska stormarknader eller online. Om du gör detta, gör det minst 2 dagar i förväg. Ett recept på unga inlagda sakurablad finns här. Unga löv kan också användas dekorativt utan betning.
 2. Gör koshian fyllning. I en stor skål suga azukibönor i vatten över natten. Skölj bönor och dränera.
 3. Överför bönor till en stor kruka, tillsätt vatten, koka upp. Torka ner värmen till medium och simma bönor i ca 10 minuter. Skum skum och eventuella rester som flyter till toppen av potten.
 1. Vrid ner värmen till låga och låt azukibönorna svalna i ca 1 1/2 till 2 timmar, eller tills de mjukas. Rör bönor ibland för att försäkra sig om att bönorna inte håller sig fast i pannans botten och bränner.
 2. Det mesta av vätskan bör koka bort, men azukibönorna kommer att ha en lite vattnig konsistens. Oroa dig inte om det ser för vattent ut. När koshianfyllningen svalnar, absorberas detta vatten i bönorna, och du kommer att sluta med en tjock, krämig fyllning.
 3. Tillsätt socker och salt i koshianblandningen och rör om i ca 5 minuter tills sockret är upplöst. Stäng av värmen. Koshian kan förvaras i kylskåp i upp till 3 dagar eller lagras i frysen.
 4. Gör söt mochi riskaka. Tvätta ris tills vattnet löper klart och dräneras. Låt dränerad ris stå i 30 minuter. Lös upp socker i ca 1 kopp vatten i mikrovågsugn i 1 till 2 minuter och låt svalna.
 5. Tillsätt 2 droppar röd matfärg till sockerblandningen. Detta kommer att göra ris rosa. Tillsätt den rosa sockerblandningen till riset och fyll i risugnen med ungefär 3 1/4 koppar vatten, men var noga med att följa vattenriktlinjerna enligt mätningarna på din riskokare.
 6. Låt riset suga i den rosa sockerblandningen och vattnet i 1 timme innan du lagar mat. Att låta riset suga i vattnet kommer att bidra till att de kokta riskornen är mjuka och inte svåra i mitten. Om det är tillgängligt, använd inställningen på din riskokare för "klibbig eller sött ris".
 7. Efter riskokarna, öppna inte risugnen och låt riset ånga i 30 minuter. Smörj försiktigt det kokta glutinösa riset med en shamoji (ris paddla) eller spatel. Låt det kokta riset svalna så att det är varmt. Tips: Det är lättare att arbeta med mochi om det är varmt eftersom det är smidigt.
 1. Montera sakura mochi. Använd en bit saranfolie som är tillräckligt stor för att täcka handflatan generöst så att mochi inte håller fast vid handen. Ta ungefär 2 till 3 matskedar mochi och sprida på din palm i avlång form ca 2 1/2 tum lång. Var försiktig så att du inte sprider mochi för tunn eftersom din koshiska fyllning kommer att bryta igenom mochi när du förpackar den.
 2. Placera en runda 1 till 2 teskedskopa koshianfyllning nära bottencentrumet av din avlånga mochi och vika sedan över den övre halvan av avlången och tät den genom att trycka på ändarna av den glutinösa mochi stängda. Upprepa.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 861
Totalt fett 2 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 24 mg
kolhydrater 191 g
Kostfiber 17 g
Protein 23 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)