Marockansk lamm eller nötkött Tagine med ärter och kronärtskocker recept

Detta läckra marockanska taqine recept kan beredas i en tryckkokare, konventionell kruka eller traditionell lera tagine. Vägbeskrivning ingår för alla metoder. Doftande med ingefära och saffran, det är en personlig favorit av mig. Getkött kan ersättas med lamm eller nötkött.

Vad du behöver

Hur man gör det

Tryckkokare eller konventionell krukmetod

 1. Kombinera kött, lök, vitlök, olivolja, persilja, koriander och kryddor (med undantag av saffran) i en tryckkokare eller bred, kraftig potten. Koka över medium till medelhög värme, avtäckt, i ca 10 minuter, rör om flera gånger för att vrida köttet och bruna det på alla sidor.
 2. Lägg om tre koppar vatten, täck och öka värmen till högt tills tryck uppnås eller vätskorna kokar. Minska värmen till medium och koka med tryck i 25 minuter (eller simmera konventionellt i 40 till 60 minuter).
 1. Lägg på ärterna, kronärtskockbotten och saffran. Om vätskorna inte är jämn med grönsakerna, lägg till lite mer vatten. Skydda tillbaka, tryck tillbaka och koka i 12 till 15 minuter (eller simma i 25 till 30 minuter) tills grönsakerna är ömma. Kontrollera kryddor och om nödvändigt reducera vätskorna tills en riksås har bildats.
 2. Servera med marockanskt bröd för att skopa upp köttet och grönsakerna.

Lera eller Keramisk Tagine Metod

 1. Om du använder färska skalade ärter, parbolla dem i flera minuter; dränera och lägg åt sidan.
 2. Belägga basen av din tagine med lite oljig olja. Skär ytterligare en lök i ringar och fördela ringarna på botten av taginen.
 3. Blanda köttet i en skål med kvarvarande olivolja, hackad lök, vitlök, kryddor och hackad koriander och lägg över de skivade lökarna. Tillsätt blandningen till taginen, var försiktig med att ordna köttet i mitten.
 4. Omslut köttet med ärterna, sätt sedan in kronärtskockbotten runt.
 5. Virvla omkring 2 1/2 koppar vatten i skålen som används för att köttet ska "skölja" kryddorna från skålens sida och tillsätt detta vatten till taginen. Lägg till lite mer vatten om det behövs för att knappt täcka ärterna.
 6. Stäng tagine och placera över medium låg värme. (En diffusor är nödvändig vid tillagning över en elektrisk brännare och rekommenderas även för andra värmekällor.) Håll patienten medan taginen når en simmer - det kan ta lite tid. När vätskorna har nått en simmer, fortsätt att laga taginen i ca 3 timmar, kolla vätskorna en eller två gånger under den sista timmen och laga lite mer vatten om du känner det nödvändigt.
 1. Tagine är gjort när du enkelt kan bryta köttet med dina fingrar. Om så behövs fortsätt du att simma upptäckt för att minska såsen.
 2. Garnera efter önskemål med remsor av konserverad citron. Servera maträtten direkt från tagine med marockanskt bröd på sidan för att skopa upp köttet och grönsakerna.

Recept Tips

Receptet kallar kronärtskockbottnar. Se hur man rengör kronärtskockbotten om du planerar att använda färska kronärtskockor, vilket är att föredra i Marocko. Frysta kronärtskockor kan också användas.

Tillagningstiden återspeglar en marockansk preferens för ärter stuvade tills mycket ömt. Det gör det möjligt för ärterna att absorbera den smakfulla såsen helt. Dubbela tillagningstiderna angivna om du använder en nederländsk ugn eller kruka, och tillåta ännu mer tid om det går långsamt i en tagine.