De 8 bästa Fondue Potterna att köpa i 2018

Handla för de bästa fonduepannorna för choklad, ost och mycket mer

Fondue började i Schweiz, där brödkuberna doppades i en gemensam kruka med smältost uppvärmd av ett ljus eller liknande flamma. Konceptet reste till Amerika där det var omfamnat av några restauranger. Senare blev idén om chokladfonduer till efterrätt samt varmoljafonduer och buljongfonduer, där kött eller grönsaker kokades till smak, populära. På 1970-talet nådde fonduerna sin höjd av popularitet för hemunderhållning, sedan långsamt bleknat. Men de försvann aldrig helt.

Nu är fondue populär igen. Dagens fonduepottor finns i många olika stilar, från traditionella flamuppvärmda modeller till mer praktiska elmodeller. Traditionella ostfonduer smälts vanligen på spisen och överförs sedan till pannan där de behöver hålla sig tillräckligt varm för att servera.

Icke-elektriska fondue-krukor använder ofta eld-gelbehållare för värme. Dessa gelcontainrar säljs för uppvärmning av skål eller för camping. De brinner rent med lite sot eller lukt, så de är bra för inomhusbruk och ger en trevlig atmosfär. Påfyllningar för gelcontainrarna är också tillgängliga, men kan vara röriga. Några små fonduepottar använder enkla telampor för värme.

Fonduepottarna som använder en flamma som värmekälla är endast lämpliga för ost eller choklad; de blir inte tillräckligt noga för varmkokning eller för kokning av buljong. Elektriska krukor, å andra sidan, kan användas för olje- eller buljongfonduer, om de kan nå rätt temperatur. Här är de bästa fonduepottorna på marknaden idag.