Makizushi (Japanska Sushi Rolls)

När du lär dig att rulla makizushi är de lätta att göra hemma

Makizushi är en typ av japansk sushi rulle fylld med olika fyllningar. Termen makizushi hänvisar till det faktum att sushi rullas: maki betyder "att rulla" och zushi är den konjugerade versionen av ordet "sushi". Makizushi är den mest kända typen av sushi utanför Japan.

Fler namn för Makizushi

Makizushi kallas också nori maki eller norimaki eftersom sushi ris och fyllningar är alla inslagna eller rullade inuti rostad, torkad tång.

I japansk mat är denna tang känd som nori .

Makizushi och norimaki används ofta omväxlande som en allmän kategori för sushi-rullar. De kan också referera till större eller fylligare sushi-rullar, såsom futomaki . Å andra sidan kallas tunna sushi-rullar som hosomaki eller tunna sushi-rullar. Hosomaki har vanligtvis bara en fyllnadsingrediens.

Det är också mycket vanligt att folk använder termen maki sushi när man hänvisar till makizushi. Detta är främst ett misstag i uttal och stavning. Det är lätt att göra eftersom dessa rullar är en typ av sushi.

Makizushi Ingredienser

För att göra makizushi rullas sushi ris och olika ingredienser i nori och skivas i bitar av bitar. De är avsedda att ätas i en enda bit och doppas ofta i sojasås. Det är också vanligt att servera rullarna med wasabi (japansk kryddig pepparrot) och en inlagd ingefära som kallas gari shoga .

Makizushi är perfekt för aptitretare eller fingermat på fester eller potlucks.

I Japan är det ofta berett för firandet. Versioner av makizushi med grönsaker eller sylt fyllningar kan också inkluderas i en japansk bento lunch. Konserverad tonfisk, grönsaker och ägg kan också användas som fyllningar.

Variationer av Makizushi

Makizushi kan fyllas med en mängd olika ingredienser, inklusive färska grönsaker, fisk och skaldjur samt sylt mat.

Några klassiska och populära versioner av makizushi-rullar inkluderar:

Sushi ris

Det viktigaste inslaget i makizushi är riset. Du bör bara använda sushi ris eftersom det är stickier än annat ris och kommer inte att falla ihop i rullarna.

Sushi ris kan tillverkas hemma med bara några ingredienser. Många butiker erbjuder också färdiga torkade sushi risblandningar i paket. Du hittar också; flaska och kryddad sushi vinäger på marknader som tillgodoser japanska livsmedel.

Rollande Makizushi

När du har riset måste du lära dig färdigheten av rullande makizushi. En bambu sushi matta är ett viktigt verktyg som gör det till en mycket lättare process.

Rolling är relativt lätt, men det kommer att ta lite övning att få rätt. Oroa dig inte om att förstöra först, dina misstag kommer fortfarande att smaka bra, de kan bara falla ifrån varandra. Du hittar det väldigt bra att titta på några videoklipp online för att se tekniken i aktion.

Insidan av makizushi borde bara vara ris och fyllningar. Nori bör inte ses spiral inuti en ordentligt gjord rulle.

För att säkerställa detta, lägg inte riset på tånget, lägg det inte direkt i mitten.

  1. Placera ett blad av nori på bambu matta med mer utrymme på sidan av mattan som ligger längst bort från dig.
  2. Riset sprider sig över nori. Lämna ungefär 5 mm mellanrum mellan ris och tang på kanten närmast dig. Den andra sidan behöver ett mellanrum på ca 3 centimeter (ca 1 3/16 tum).
  3. Riset ska lagras ca 5 mm tjockt. Placera ut det så att riset i ändarna är något tjockare än mitten.
  4. Klipp ut tunna band av dina fyllningar och lägg dem ut i en enda linje över mitten av riset (inte norr). Fyllningarna ska inte ta upp mer än ungefär en tredjedel av riset.
  5. Ta upp kanten av mattan och nori närmast dig och börja rulla upp och bort från dig. När mattan är på väg att vikas in i rullen, dra upp på kanten och rikta den upp till den främre änden av mattan. Du kan sedan använda de tunna lamellerna av bambu för att slutföra formningen av rullen.
  1. Försiktigt, men fast, pressa och tryck på rullen inuti mattan när du arbetar i slutet av mattan. När du når slutet, borde du ha en snyggt formad och välförpackad rulle makizushi.
  2. Typiskt är makizushi skuren i sex till åtta lika stora bitar.