Classic Sushi Rice Recept

På japanska heter sushi ris sushimeshi . Perfekt sushi börjar med perfekt ris som ligger till grund för sushi. För det behöver du ett bra recept som den här och lite omsorg.

Använd kort- eller mellankornigt ris. Den är mer stärkelsefull och rund än den långkorniga sorten, som bara inte håller ihop tillräckligt bra för att stödja ingredienser i sushi. Många butiker säljer nu specifikt märkta sushi ris.

Vissa människor föredrar deras sushi ris mindre kryddat och det kan finnas skillnader i styrka och smak mellan olika märken av risvinäger. Om det är första gången du gör sushi ris, beredda mängden kryddor som beskrivs nedan, men använd bara hälften av det. Blanda det med riset och smaka innan du bestämmer om du vill använda hela mängden.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt riset i en stor skål och tvätta den med kallt rinnande vatten. Upprepa tvätta tills det inte finns mer stärkelse som kommer ut ur det och vattnet blir nästan klart.
  2. Tappa riset i en kolv och lägg åt sidan i 30 minuter.
  3. Placera riset i en risugn och tillsätt vatten. Låt riset suga i vattnet minst 30 minuter.
  4. Starta ugnen. När ris kokas, låt det ånga i ca 15 minuter.
  5. Förbered sushivinäger genom att blanda risättika , tillvalsk sake-mosvinäger, socker och salt i en kastrull. Sätt pannan på låg värme och värma tills sockret löser upp sig. Koka ättikblandningen.
  1. Sprid det heta ångade riset i en stor tallrik eller en stor skål. Använd en nonmetallic skål för att förhindra någon interaktion med risägris. Det är bäst att använda en träskål som heter sushi-oke .
  2. Stänk ättikblandningen över riset och välj riset med en shamoji (risspatel) snabbt. Var försiktig så att du inte krossar riset.
  3. För att kyla och avlägsna fukten i risbrunnen, vänta en handhållen pappersfläkt över sushi riset som du blandar det. Detta ger sushi ris ett glänsande utseende.
  4. Det är bäst att använda sushi ris genast för att göra rullar med dina favoritfyllningar.

Historia Sushi Rice

Sushi ris har en intressant historia. Kineserna brukade bota stora bitar fisk i mellan två plana lager av ättika-blöt ris.

De skulle skapa ett platt skikt ris, häll en ättika lösning över det och lägg sedan ett enda lager fisk över riset. Det fylldes sedan med ett annat ris med ättiksyra och härdades under en längre tid som ett medel för att bevara det.

När fisken var klar, skulle de kasta bort riset och hålla fisken. Vi slänger inte längre riset för sushi!

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 380
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 7 mg
kolhydrater 84 g
Kostfiber 2 g
Protein 7 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)