Lätt traditionellt Viennese Apple Strudel Recept

Klassisk äppeltrudel är överraskande lätt att göra. Detta gammaldags, traditionella Wien apple strudel (Altwiener apfelstrudel ) recept innehåller enkla ingredienser, som äpplen, russin, socker och kanel och är innesluten i ett tunt skikt osyrad deg.

Denna strudel är perfekt ensam på en tallrik men smakar ännu bättre, med lite vaniljsås, vispad grädde eller en skål med vaniljglass.

Detta recept använder en hemlagad deg istället för butiksköp filo bakverk degen. Nudel-liknande degreceptet är lika enkelt (eller lättare) att använda och smaka långt bättre än att köpa.

Trots att stegen till perfekt apple strudel är lätta, är en sak du behöver för detta recept tid och tålamod.

Vad du behöver

Hur man gör det

Gör degen

 1. Placera mjölet i en skål med saltet och tillsätt vattnet, sedan 2 matskedar olja. Rör om en sked tills den kommer ihop och du kan arbeta med händerna.
 2. Knippa degen tills den är smidig och klibbig, men inte klibbig, ca 5 minuter. Om du behöver lägga till mer mjöl, lägg bara 1 tesked åt gången.
 3. Forma degen i en slät boll, borsta den med 1 tesked olja och lägg den tillbaka i skålen i 1 timme vid rumstemperatur. Att täcka degen med plastfolie är också bra.

Gör påfyllning 1

 1. Värm 7 matskedar smör i en panna tills skumning och tillsätt brödsmulorna.
 2. Rostat bröd, stela dem hela tiden tills de är medelbruna. Låt svalna.

Gör påfyllning 2

 1. Blötlägg russin i valfritt rum (eller apelsinjuice). Du kan värma dem i 30 sekunder i mikrovågsugnen och sedan suga dem tills du är redo för dem.
 2. Skala, kärna och hugga äpplen i små bitar. Tillsätt socker, citronsaft, citronskal, russin och kanel och blanda väl.

Montera Strudel

 1. Rulla degen på en lättmjölad bräda till ca 13x9 tum. Lätt mjöl en ren handduk utan en tupplur, lägg den över degen, ta tag i båda (handduk och deg) och vänd om. Rätta båda, om det behövs.
 2. Använd dina händer, sträck försiktigt degen tunnare på alla sidor och arbeta dig runt degen. Sträck det tills det börjar se genomskinligt i fläckar. Låt det vila en minut och sträcka igen de områden du tycker är för tjocka. Tjocka kanter kan inte undvikas och kommer att avskuras. Borsta deg med smält smör.
 3. Sprid brödsmulorna över 2/3 av degen och klistra jämnt. Töm äpplen och sprida dem över de andra 1/3 av degen. Skär av alla tjocka kanter med köksskjuv. Använd handduken, vika ena sidan av degen över påfyllningen. Pensla exponerad deg med smält smör.
 4. Vik i ändarna av deg som ett kuvert (eller burrito). Vik den andra sidan av deg upp och över fyllningen för att bilda en rulle. Pensla med smör. Använd handduken för att manövrera strudel till en bakplåt kantad med pergamentpapper. Rullstrudel på pergamentpapper så att sömsidan är nere. Pensla med smält smör.

Baka och servera

 1. Värm ugnen till 400 F. Baka i 20 minuter och minska sedan värmen till 350 F och baka i ytterligare 40 till 60 minuter. Avlägsna från ugnen, borsta toppen med smält smör och strö med socker socker medan det fortfarande är varmt.
 2. Överför till en serveringsfat med en stor spatel (eller två). Skär i 1 1/2-tums skivor med en brödkniv eller serrated kniv och servera med ditt val av vispad grädde , vaniljsås eller vaniljglass.

tips

Övning gör strudel innan du vill tjäna den, åtminstone en gång före den stora dagen. Err på sidan av tjockare deg. Om du sträcker det för tunt (du vet, Oma säger alltid att du borde kunna läsa en tidning genom den!) Innan du fyller på fyllningen, när du rullar den, kommer du att sträcka den mer och det kan riva. Rivning gör att vätskan förångas när den är bakad, istället för att ångas inuti förpackningen. Det kommer inte att förstöra din strudel, men det blir inte perfekt.

Om du planerar att betjäna strudel nästa dag, lämna den på pergamentpapper och täck löst med en ren kökshandduk. Placera utom räckhåll. Koka upp i ugnen. Uppvärmning i mikrovågsugn ger inte de bästa resultaten.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 256
Totalt fett 14 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 30 mg
Natrium 179 mg
kolhydrater 32 g
Kostfiber 3 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)