Classic Shad Roe Med Bacon Recept

Ett säkert tecken på våren är ankomsten av Shad , en saltvattenfisk som springer i sötvatten på östkusten i början av våren. En typ av sill, amerikansk shad är benaktig fisk som väger mellan tre och fem pund vardera. Men det är inte själva fisken som anses vara en delikatess. Shad är en fisk där ägget värderas mer än själva fisken. Men shad roe är inte som de flesta fiskägg som du kanske har ätit. Tusentals roar är inneslutna i två säckar, som kallas lobes, och dessa säckar anses vara en säsongsbetonad vårdelicacy på östkusten.

Shad roe smakar vagt fiskig men inte överväldigande så, och konsistensen liknar en bra köttbalsmjuk men ändå köttig. Det klassiska sättet att laga denna delikatess, som bara kan avnjutas på sent på våren, är att laga shad roe i baconfett, serverat med citron och en frisk vårjord. Nycklarna till den här rätterna som smakar bäst, handlar om att köpa mycket färskt rogn, högkvalitativt bacon och en zingy ört, som chervil, fänkål eller persilja att följa med. Följ dessa steg för att göra shad roe med bacon, en maträtt som går tillbaka till koloniala dagar.

(Obs! Du behöver planera framåt och börja denna maträtt en dag framåt för att låta löparna suga upp över natten.)

Vad du behöver

Hur man gör det

1. Blanda saltet och 2 koppar kallt vatten tills det är löst. Dunkla robloberna i saltvattnet och låt suga i kylskåpet över natten.

2. I en panna, laga långsamt baconet över medelvärme tills det är krispigt och lägg sedan åt sidan för att dränera.

3. Medan baconen lagar mat, måla robloberna och sätt åt sidan tills baconet är färdigt.

4. När baconen är tillagad, vrid värmen upp till medelhög och koka rosen i samma pan i en minut.

Vrid värmen tillbaka till medium, laga mat i ytterligare två till tre minuter, tills gyllene. Vänd och laga den andra sidan i två till tre minuter. Obs: Koka inte över, eftersom shad roe blir kalkig och obehaglig provsmakning om den kokas för länge.

5. För att servera, placera bacon på en tallrik, lägg de färska örterna på bacon och lägg sedan skuggruten ovanpå. Servera med en citronkil.

Oavsett om du njuter av denna maträtt med vänner och familj eller bara har en god måltid hemma, är det roligt med bacon att tillfredsställa.

källor:

City Cook. (nd). Vad är säsong: Shad Roe. Hämtad 14 november 2016, från https://www.thecitycook.com/articles/2015-03-02-what-s-in-season-shad-roe

Ruggirello, J. (2015, 20 mars). Vad är Shad Roe och hur man lagar det. Hämtad 14 november 2016, från http://www.thedailymeal.com/cook/what-shad-roe-and-how-cook-it

Zimmern, A. (2014, mars). Shad Roe med bacon och kapers. Hämtad 14 november 2016, från http://www.foodandwine.com/recipes/shad-roe-with-bacon-and-capers

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 123
Totalt fett 5 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 4 mg
Natrium 115 334 mg
kolhydrater 17 g
Kostfiber 2 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)