Lär dig det bästa sättet att göra klibbig ris i en risugn

I Thailand och andra sydöstasiatiska länder är det klibbigt ris som vanligtvis ångas, och på grund av det, vissa människor här i väst blyga undan att göra det. Men visste du att du också kan göra kladdigt ris i din risugn med gott resultat? Matlagning klibbigt ris i din riskokare skär ner på alla steg som är involverade, och är så snabbt och enkelt att göra, du hittar dig själv att njuta av klibbigt ris oftare.

Det finns många typer av klibbigt ris från hela världen, inklusive Thailand, Kina och Japan. För detta recept, leta efter Thai klibbigt ris eller kinesiskt klibbigt ris. Dessutom kan formuleringen på förpackningen vara förvirrande. Paketet kan säga "Sweet Rice" eller "Glutinous Rice" istället för klibbigt ris. Oroa dig inte, det här är rätt produkt!

Som du vet är klibbigt ris utmärkt serverat med pommes frites, curries eller några rätter med en utsökt sås (det klibba riset absorberar och kompletterar det). Det är också bra för desserter. Om du inte har en riskokare kan du göra ditt klibbiga ris i en kruka på spisen .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera klibbigt ris i din risugn. Tillsätt vattnet och rör om.
  2. Låt riset stå minst 40 minuter och upp till 4 timmar. Klibbigt ris har ett hårt yttre skal som mjuknar för att det ska smaka sitt bästa.
  3. Tillsätt saltet och rör om en gång till. Slå på din risugn.
  4. När din riskokare släcker, låt riset sitta minst 5 minuter extra.

Tips och Recept

Klibbigt ris blir stickare ju längre det sitter, så om du vill ha det väldigt klibbigt, gör det i god tid.

Förvara klibbigt ris i ditt kylskåp och försök att använda det inom 2 till 3 dagar. Om du upptäcker att riset är för klibbigt för din smak, hoppa över det första steget där riset är kvar för att suga. Trots att blötläggningen är lite vanligt, eliminerar detta steg en mer "al dente" konsistens - medan det kanske inte är traditionellt, kan det vara mer tilltalande för din smak.

Klibbigt ris är bra i thailändska rätter, såsom kryddigt thailändskt klibbigt ris med fläsk, svamp och grönlök , och den mest kända thailändska efterrätten, thailändsk mango klibbigt sött ris .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 350
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 6 mg
kolhydrater 77 g
Kostfiber 2 g
Protein 7 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)