Harvey Wallbanger: En enkel vodka och OJ Recept

Harvey Wallbanger är en rolig och enkel vodka-cocktail som skapades på 1950-talet. Det blev en smash hit på 70-talet och har sett en ny upplevelse. Rundbanan som har varit Harvey Wallbanger existens är intressant och historien är lika fascinerande som drycken är enkel.

Låt oss först tala om själva drycken. Receptet är väldigt enkelt: blanda en skruvmejsel och toppa den med en gallianoflotta. Det är verkligen så enkelt och du kommer att älska omvandlingen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Häll vodka och apelsinjuice i ett collinsglas med isbitar.
  2. Laga Galliano på toppen genom att hälla det långsamt över baksidan av en barsked.
  3. Garnera med en orange skiva och maraschino körsbär.

Men lätt är receptet, det finns ett antal variationer där ute. Du kommer att stöta på många recept som inte skiljer likören, rekommenderar en annan likör eller har olika förhållanden. Det är verkligen inte så komplicerat som allt det.

För att ställa in posten rakt, är Galliano L'Autentico den likör som gör rätt Harvey Wallbanger.

Under 2010 gav Lucas Bols tillbaka Galliano till sitt ursprungliga recept. Detta hjälpte katapulten Harvey Wallbanger tillbaka till cocktailscenen. Och om du skulle vilja fira det utan någon riktig anledning än att ha en god drink, välj 18 november som det är National Harvey Wallbanger Day.

Tips: Om du byter till tequila har du en Freddie Fuddpucker .

Story of the Harvey Wallbanger

Som med många cocktails finns det ett par krav på skapandet av Harvey Wallbanger.

En är att det kan ha skapats som en av de "allt jag fick kvar i baren" drycker. Förmodligen var värd för en fest i mitten av 60-talet bara vodka, apelsinjuice och Galliano tillgängliga. Efter ett par av dessa drycker visade sig en gäst som heter Harvey slog huvudet mot väggen och förbjöd den dricka som orsakade honom hans elände.

Det är en rolig historia, men det är inte särskilt trovärdigt. Den accepterade sanningen antyder Harvey Wallbanger skapandet till Donato "Duke" Antone som ägde Duke's Backwatch Bar i Hollywood. Det var vid denna gemensamma på Sunset Boulevard 1952 att Antone skapade cocktailen. Han namngav den efter en lokal surfer och bar som vanligtvis heter Tom Harvey.

Det var inte förrän i slutet av 1960-talet att en marknadschef för företaget som importerade Galliano "upptäckte" drycken. George Bednar skapade en kampanj med surfare-tema med tagline "" Harvey Wallbanger är namnet och jag kan göras! "När diskotekstiden började, var drycken på allas läppar.

Naturligtvis är historien mer komplicerad än det och det är inte utan dess fel. Det finns ett mycket detaljerat konto av Robert Simonson på Saveur: Söker efter Harvey Wallbanger .

70-talet kan ha varit cocktailens äradagar, men små pärlor som Harvey Wallbanger är oförglömliga.

I själva verket är det en av de bästa drinkarna som kommer ut ur eran. Även om det sannolikt skapades före disco, gav andra drycker av tiden inte årtiondet ett gott rykte. Några i bartending-samfundet kallar även 70-talet "Death Valley of Cocktails."

Hur stark är Harvey Wallbanger?

Du kan göra några justeringar av receptet och häll mer vodka eller mindre apelsinjuice om du vill, men det finns en balans i receptet som skrivet. Om du häller enligt receptet har Harvey Wallbanger ett alkoholinnehåll på cirka 12% ABV (24 bevis), vilket gör det ungefär lika starkt som ett robust vin.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 201
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 3 mg
kolhydrater 20 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)