Labneh yoghurtost

Labneh, eller labna, är en ost i libanesisk stil. Det är en av de enklaste (förmodligen enklastaste) ost att göra hemma. De valfria örterna lägger till smak och färg.

Labneh har en konsistens som gräddeost men färre kalorier och en lite tangerig smak. Formad i bollar och täckt av olivolja (den traditionella sättet att lagra denna ost), kommer labneh att hålla i kylskåpet i upp till 2 månader.

Utrustning:

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera kolven över en stor skål. Rikta kolven med cheesecloth, muslin väska eller pappers kaffefilter. Sked i yoghurt.
  2. Lämna yoghurten avlopp i 24 timmar, kylt för en mildare smak eller vid rumstemperatur för en tangier labneh.
  3. Vätskan som skiljer sig ut i skålen är vassla. Du kan använda den för att starta lakto-fermenterade pickles, speciellt om du vill minska eller eliminera mängden salt i dem. Whey kommer att hålla i kylskåpet i upp till en månad.
  1. Blanda saltet, peppar och örter (om de används) i yoghurt.
  2. Sked labneh som i burkar eller behållare och förvara den i kylskåp i upp till 1 vecka. För längre lagring, använd den traditionella oljebesparade metoden nedan.
  3. Lätt täcka dina händer med olivolja. Skruva upp en knapp matsked av labneh och försiktigt forma den i en boll. Labneh blir mjuk, men du borde fortfarande kunna forma den i en boll som håller ihop.
  4. Placera labnehbollarna noggrant i rena, torra glasburkar. Häll extra jungfruolja över labneh. För dekoration och extra smak kan du haka i några kvistar av färska örter när du lägger till labneh och olja.
  5. Tryck lätt på burkarna på sidan för att släppa ut några luftbubblor. Täck och förvara i kylskåp i upp till 2 månader.

Njut av din labneh som spridning på starkt bröd eller kakor. Den kvarvarande oljan gör en utmärkt doppsås för bröd, speciellt om du har lagt till kvistar av färska örter till burkarna.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 262
Totalt fett 29 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 21 g
Kolesterol 2 mg
Natrium 26 mg
kolhydrater 1 g
Kostfiber 0 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)