Hemlagad Dulce de Leche - Rik karamelsås

Dulce de Leche (även känd som manjar, manjar blanco och arequipe ), är vidsträckt över hela Sydamerika. Det finns i födelsedagstårter, glass , bakverk, kakor och mycket mer. Recepten varierar beroende på region, men det grundläggande förfarandet är att koka mjölk och socker tills blandningen är en tjock, guldkaramellsås. Det är en långsam process som är värt varje minut.

Det är lätt att hitta kommersiellt beredda dulce de leche, men hemlagad är mycket, mycket bättre. Så kom ut en sked, lyssna på fotbollsmatchen på radion och räkna hur många gånger du hör "Mål!" innan din dulce de leche är redo.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera den förångade mjölken, majssirapen och kondenserad mjölk i en kraftig potten. Tillsätt kanelpinnar, natron och en nypa salt om så önskas. (Salt är inte exakt traditionellt men hjälper till att intensifiera smaken).
  2. Koka och rör om medellång värme. Vattnet börjar förångas som ånga. Rör stadigt så att blandningen inte håller sig fast i pannans botten och bränner. Justera temperaturen så att blandningen stannar bara knappt vid en simmering.
  1. Blandningen kommer långsamt att börja tjockna och mörka något i färg. Håll omrörningen - det tar tålamod!
  2. Koka och rör om tills blandningen gör stora långsamma bubblor och är mycket tjock. Lyft skedan ur potten och drizzle lite av karamellen över ytan. Om det bildar ett band som inte försvinner efter 10 sekunder eller så är det klart. Kontrollera också genom att dra sked längs potten. Du bör kunna se botten av grytan i några sekunder innan den förtjockade blandningen stängs in på sig och täcker botten. Blandningen har simmerat i 30 till 45 minuter.
  3. Avlägsnas från värme och låt svalna i 5 minuter. Ta av kanelpinnar och rör om vanilj.
  4. Låt svalna helt och servera.

Tips: Om blandningen börjar hålla sig till botten av pannan och bränna, kan du snabbt byta till en ny panna. Om det finns brända bitar som redan är blandade in, spänn blandningen genom en finmaskigt sikt i den rena potten och fortsätt att laga mat och omröra.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 532
Totalt fett 18 g
Mättat fett 11 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 69 mg
Natrium 495 mg
kolhydrater 79 g
Kostfiber 1 g
Protein 16 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)