Kosher Hot Dogs Smakfulla Historia

Som ikoniska livsmedel går, är hetkor lika amerikanska som äppelpaj. Och som ordföreningar går, är "kosher" och "varmkorv" lika naturlig en parning som "varmkorv" och "senap". Men i förhållande till den amerikanska befolkningen utgör kosher-observant judar endast en liten del av livsmedelskonsumenterna. Så vad gör kosher hot dog så upprörande populär, även bland dem som inte faktiskt håller kosher av religiösa skäl ?

En kort historia av (Treife) Hot Dog

Den amerikanska hotdogs exakta ursprung är oklart, men enligt National Hot Dog and Sausage Council är livsmedelshistoriker överens om att det utvecklats från frankfurter-korv, som har sina rötter i Tyskland.

Konton varierar, men den populära korven - kallad en "tax", efter den lilla tyska hunden som delar sin form - kan ha utvecklats så tidigt som i slutet av 1400-talet. Vid 1800-talet, när tyska och östeuropeiska invandrare började anlända till Amerika, var "lilla hundens korv" en del av deras kulinariska repertoar och kom tillsammans för att åka till amerikanska stränder.

Första smakar

Större städer med stora invandrargopulationer var främsta platser för amerikaner, både nya och gamla, för att få exponering för nya livsmedel eller att njuta av bekanta från ett långt hemland. New York City Lower East Side, till exempel, var både hemma för en hög koncentration av invandrare och ett livligt kommersiellt centrum. Matvagnar som fyller, billig, lätt att transportera livsmedel var populära bland arbetarklassen; en liten korv på en bulle skulle ha haft lätt överklagande.

Kosher Hot Dogs födelse

En stor befolkning av judiska invandrare bodde och arbetade på Lower East Side, och om de deltog eller inte, fick det stora exponeringar för den varierande matkulturen som omringade dem.

Många judar höll fast vid de kashrut lagar som de hade övat i Gamla världen, vilket framgår av kosher slaktare, restauranger och livsmedelsbutiker som trivdes i grannskapet. Men andra experimenterade med nya matar som de acclimated till Amerika. Vissa skymde kosherlagarna medvetet i ett försök att omfamna en "modern" amerikansk livsstil, medan andra försökte anpassa och integrera amerikanska livsmedel till kosherkokkonst.

Eftersom de judiska kostlagarna innehåller sådana specifika, stränga krav på slakt och konsumtion av kött, har kosher slaktare alltid varit integrerade aktörer i judiska samhällen. Bedrivande slaktare hade kompetensen och ingredienserna för att skapa en kosherbiffversion av non-kosher-fläskbaserade varmkorvreceptet.

Namnet på den första kosherhackmakaren kan gå förlorad för historien, men vi vet att den hebreiska nationella kosher-korvfabriken, som grundades 1905, gjorde dem ute på Lower East Side. När den rumänska slaktaren Isadore Pinckowitz köpte företaget 1928 började han sälja hebreiska nationella hotdogs till New York delis, som åtnjöt popularitet bland judar och icke-judar. Vid 1940-talet positionerade den hebreiska nationella sig i förorts stormarknader; på 1960-talet med annonser som hävdade "Vi svarar på en högre auktoritet", tog hebreiska nationella en stor och lojal konsumentbaserad övertygelse om att, åtminstone när det gäller hot dogs, var kosher bättre.

Vad finns i ett namn?

Det faktum att tyskare som heter frankfurters "dachshunds" eller "little dogs" har förmodligen mycket att göra med den amerikanska hotdogs moniker. Men som Home Cooking Guide Peggy Trowbridge Filippone påpekar, har namnet inte alltid en positiv konnotation i Amerika.

Rykten ryckte till och med att varma hundar ibland innehöll hundkött eller osäkra djurdelar.

Savvy icke-judiska konsumenter visste emellertid att judar var förbjudna att äta hundar, hästar och andra djur som många fruktade kunde göra sig till korv. Att välja en kosher-varmkorv ses som en garanti för att ingredienserna var renare, säkrare eller mer hälsosamma, även om kashruten av en mat inte är beroende av dessa egenskaper.

Ta mig ut till Ballgame ... eller Deli

Om varma hundar och baseball är rena Americana, så bär kosher hotdams popularitet också symbolisk mening. För kosher-observant judar är de det enda alternativet. När icke-judar ställer upp för dem på MLB-ballparker eller väljer dem för sommargrillar, föreslår det dock subtilt acceptans eller intresse för sina judiska grannar.

Och för dem som håller kosher av religiösa skäl, att kunna njuta av en korv i ett basebollspel som alla andra kan känna sig ganska befriande.

Tänk också på bagelhunden, den degenomslagna nyheten av 1980: s judiska delpris. En smart sammanslagning av bagel- och kosher-varmkorgen blev de populära som en uttagspost som för en tid var lätt att hitta i frysfacket i många stormarknader över hela landet. Som smak och mat trender har utvecklats, är de svårare att hitta, men nostalgi för behandlaren har inspirerat många recept för DIY bagel hundar .

Kosher Hot Dogs: Bättre, eller bara annorlunda?

Uppfattningen, men felaktigt, att koshermat är renare eller hälsosammare än vanlig mat kvarstår idag. (Låt oss möta det: korv, kosher eller inte, är mycket bearbetade kött och inte helt bra för oss.)

Vad gäller om kosher hetta är "bättre", är det i stor utsträckning en fråga om personlig smak. För konsumenter som inte behåller kosher, säger de som väljer kosher-korv ofta en preferens för garlicky-kryddblandningen som är typisk för kosherbiffens franker över den smokigare smaken av fläskkorv. Och för muslimska konsumenter som kan ha problem med att spåra varmkorv med Halal- certifiering, visar en kosher-etikett att hetkorna är svinfria, mänskligt slaktade och blodfria, och därför tillåtna.

För övrigt har den hebreiska nationalens kosherstatus varit en kontroversiell fråga genom åren. Bland ortodoxa judar finns det många som ifrågasätter giltigheten hos Triangle-K, koshercertifieringsbyrån som tillhandahåller hebreiska nationalens nuvarande hashgacha. Men huruvida hebreiska nationella hotdogs är legitimt kosher kan vara bredvid punkten - majoriteten av företagets konsumenter håller inte kosher och är inte judiska. De är bara folk som tycker kosher hetkor är bäst.