Vad är Kosher Food?

Kosher mat är matlagd i enlighet med judiska kostlagar .

Medan judiska kostlagar härstammar i Bibeln (Leviticus 11 och Femte Moseboken 17), har de kodifierats och tolkats under århundraden av rabbinska myndigheter. På deras mest grundläggande, nutida judiska dieter lagar staten. Här är Koshers grunder, enligt Torah:

Kashruts moderna evolution

På samma sätt har kashrut (kosher) metoder utvecklats som svar på förändringar i livsmedelsindustrin, det judiska kommunala livet och världskulturen.Tillväxten av komplexa, industrialiserade livsmedelsförädlingar, inköp av internationell ingrediens och proprietära produktformuleringar banade vägen för dagens koshercertifieringsorgan.

Kashrut byråer bestämmer kosher status för färdiga livsmedel och övervakar tillverkningsprocesser för att säkerställa att certifierade produkter behåller sin kosherstatus.

Kosher-certifieringsetiketter som skrivs ut på matpaket hjälper kosher-sökande konsumenter i att navigera på livsmedelsmarknaden.

Olika definitioner av Kosher existerar

När judar levde i och antog matstraditioner från olika länder runt om i världen och som olika samhällsdomar av judendom utvecklades, har judiska definitioner av kosher blivit mer varierade över tiden.

Det finns olika judiska etniska kulturer, olika grenar inom judendomen och olika judiska koshercertifieringsmyndigheter i USA som intygar kosher baserat på regler som varierar från liberal till konservativ.

Kosher Foods eftertraktade av icke-judar

Dessutom har icke-judar nyligen blivit mer intresserade av koshermat . Muslimer, som står för 16 procent av den amerikanska koshermarknaden på 100 miljarder dollar, kan köpa en koshermatprodukt, eftersom den passar koralens dietary laws of halal .

Och folk som är hälso-medvetna kan köpa något kosher eftersom de anser att det är hälsosammare och säkrare som ett resultat av den extra tillsynen. Olika religiösa, kulturella, hälso- och kvalitetsskäl gnistrar deras intresse för och färgar deras definitioner av kosher.

Demystifying Kosher Food

Tänk på att kosher inte är en matlagning . Alla matar - italienska, kinesiska, franska, etc. - kan vara kosher om de är beredda i enlighet med judisk lag.

Bara för att en maträtt är förknippad med judiska livsmedel -knishes, bagels, blintzes och matzahballsoppa-betyder inte att det är kosher om det inte är beredd i enlighet med kosherrätten.

När en restaurang kallar sig "kosher-stil", akta dig. Det betyder vanligtvis bara att restaurangen serverar dessa traditionella judiska livsmedel, men att de förmodligen inte är kosher.