Klassisk bakade svenska köttbullar

Dessa smakrika svenska köttbullar startas på spisen och sedan är de färdiga i ugnen. Köttbullarna är lätt kryddade med en liten muskot, serveras i en välsmakande krämig sås gjord med köttbuljong och grädde.

Ljuskräm eller halv och halv kan användas för den smakrika såsen. Servera de enkla köttbullarna med potatis, ris eller pasta. Lingonberry sylt serveras traditionellt med svenska köttbullar.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kombinera brödsmulor, lök, salt, peppar, muskotnöt eller allspice och 3/4 kopp mjölk i en stor mixskål. Låt mjölken suga i smulor i några minuter. Rör försiktigt i nötkött tills det är väl blandat. bildas i 1-tums köttbullar.
  2. Värm ugnen till 325 F.
  3. Bruna köttbullarna i smör och olja i en stor stekpanna eller sautépanna ; ta bort dem med en slitssked till en 2 1/2-kvarts bakfat.
  4. Töm alla utom 2 matskedar droppings; rör mjöl i droppings. Kok, ständigt rör om tills bubbla. Rör i köttbuljong och grädde. Fortsätt tillagning, omrör hela tiden tills såsen tjocknar och kokar i en minut. Häll över svenska köttbullar i bakfat.
  1. Baka köttbullarna i den förvärmda ugnen i 35 till 45 minuter.

Du kanske också gillar

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 689
Totalt fett 45 g
Mättat fett 21 g
Omättat fett 17 g
Kolesterol 199 mg
Natrium 1,189 mg
kolhydrater 20 g
Kostfiber 2 g
Protein 50 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)