Förstå olika typer av mjölk och grädde

1%, 2%, helmjölk, halv och en halv, kraftig piskning, vad betyder det hela?

Skillnaderna mellan olika sorters mjölk och grädde kan vara förvirrande. De börjar med hela mjölken, som består av tre komponenter: vatten, mjölkfastämnen och smörfett. Om du tillåter att opasteuriserad mjölk stannar, separeras den i grädde, vilket är mestadels smörfett och skummet mjölk, som mestadels är vatten.

Det handlar om smörfettet

Butterfat är nyckeln till att förstå olika typer av mjölk och grädde.

Hela mjölken innehåller 3 1/2 procent smörfett. Genom att ta bort smörfett i grader får du 2 procent mjölk med låg fetthalt med 2 procent smörfett, 1 procent mager mjölk med 1 procent smörfett och skummjölk med mindre än 1/2 procent smörfett.

Om du går i andra riktningen genom att börja med grädden och koncentrera smörfettet genom att minska vattenhalten, får du först lätt kräm, som innehåller cirka 20 procent smörfett. När du tar bort mer vatten får du piskräm, som innehåller cirka 35 procent smörfett. Nästa är tung grädde eller tung piskräm, som innehåller cirka 38 procent smörfett. Fortsätt minska vattnet, och du får smör, vilket enligt lag ska vara 80 procent smörfett.

Halva och halv är en kombination av halv helmjölk och halv ljuskräm med ca 12 procent smörfett. I Storbritannien kan det kallas "ljuskräm" eller "halvgrädde"

Du kan piska ljuspiskräm och tung kräm , men du kan inte piska ljuskräm eller halv och halv.

Smörfettinnehållet är nyckeln till whippability.

I ett recept kan du ofta ersätta dessa, men kom ihåg att när du går ner i smörfett blir din mat mindre rik.

Sötad kondenserad mjölk och förångad mjölk

Det här är två mjölkprodukter som kan vara lite förvirrande. Indunstad mjölk är en hylla stabil mjölk, varav cirka 60 procent av vattnet har tagits bort.

Det kan också kallas "konserverad mjölk" eftersom det säljs i burkar. Det var ett populärt mjölkval i början av 1900-talet på grund av dess hållbarhetstid. Det var basen för spädbarnsformuleringar och användes ofta som ersättning för färsk mjölk och grädde.

Söt kondenserad mjölk är också en burk, hylla stabil mjölk. Skillnaden mellan förångad mjölk och sötad kondenserad mjölk är sockret. En betydande mängd socker läggs till mjölken, vilket gör den till en väsentlig ingrediens i många godis och bakverk. Sockret ger också en längre hållbarhetstid.

Du kanske också gillar

Hur man gör crock potten Dulce de Leche

Sötad piskad kräm med variationer

Hur man säger om ägg är färska

Hur man mjukar ost snabbt