Katsudon

Katsudon är en populär japansk skålskål som består av tonkatsu (friterad stekt fläsk) och ägg tillagade i en söt och salt bouillon och placerad över ris. Katsu, eller kotlett på japanska, hänvisar till kött som har blivit tjockt innan det kokas. Don eller Donburi identifierar detta som en skål. Katsudon är hjärtligt jämfört med andra donburi men smaken är så bra att du inte kommer att tänka på de extra kalorierna från oljan som används vid friteringen av tonkatsu. Faktum är att du kanske inte märker den oljiga, stekta smaken alls på grund av den välsmakande buljongen.

I japansk kultur anses katsudon själmat - symbolen på ett gott och varmt medelvärde som kan smälta även den kallaste delen av ditt hjärta.

Katsudon är en typisk lunchrätt i Japan och den är tillgänglig på många lediga restauranger, såsom udon nudelbutiker, små hörnrestauranger och bentoaffärer. För oss av oss utanför Japan är här ett lätt recept att göra denna tillfredsställande maträtt hemma.

Att förbereda katsudon tar lite arbete eftersom tonkatsu måste förberedas först, och därigenom kan du inte laga allt på en gång i en pan. Men det är inte så svårt som du kanske tror.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Krydda de pounded kotlettarna med salt och peppar och damm med en lätt jämn beläggning av mjöl. Slå 1 ägg i en grunt skål. Sätt panko i en annan grund skål.
 2. Tillsätt tunt, jämnt lager av olja till en gjutjärnspanna eller stekpanna över medelvärme. Oljan är klar när du kastar en panko breadcrumb i oljan och det sizzles. Doppa fläskköttet i ägget till överdraget.
 3. Överför fläsk till panko och tryck det jämnt i köttet för att få en bra beläggning.
  Lägg försiktigt fläskkotlet i den heta oljan och koka i 5 till 6 minuter på den ena sidan, tills den är guldbrun. Vänd och koka den andra sidan i ytterligare 5 till 6 minuter.
 1. Töm på en tallrik fodrad med en pappershandduk.
 2. Skiv tonkatsu i bitar.
 3. Lägg dashi soppa lager i en panna och laga mat på medium värme.
 4. Tillsätt sojasås, mirin och socker till soppan och koka. Stoppa värmen.
 5. För att laga 1 servering av katsudon, sätt ett fjärdedel av soppen i en liten stekpanna.
 6. Lägg till en fjärdedel av lökskivor i soppan och låt det simma i några minuter på medium värme.
 7. Tillsätt 1 servering tonkatsu-bitar till pannan och låt den svälla på låg värme i några minuter.
 8. Slå ett ägg i en skål.
 9. Koka soppen över medelhög värme, häll sedan ägget över tonkatsu och lök.
 10. Vrid värmen ner till låg och sätt på ett lock.
 11. Stäng av värmen.
 12. Servera 1 servering av ångad ris i en stor risskål, lägg sedan den prydda tonkatsu på toppen av riset. Upprepa processen.