Kamaboko Fish Cake: Japanskt ingrediens Spotlight Recept

Kamaboko är japansk fiskkaka, som är en viktig ingrediens och mat i japansk mat. Det kan avnjutas skivat på egen hand, eller det läggs till olika livsmedel som en ingrediens eller topping för soppa, ramen eller udon och soba-rätter.

Vad är Kamaboko?

Kamaboko är en ångad tårta med kokt fisk. Det tillverkas vanligtvis med vit fisk eller annan fisk, med ben och hud borttagen. Fisken är mosad och formad till en pasta som kallas "surimi" på japanska.

Denna pasta blandas med kryddor som salt och socker. Äggvita kan tillsättas för bindning och konsistens. Beroende på livsmedelsproducenten kan andra smakämnen tillsättas, inklusive mononatriumglutamat (MSG) och livsmedelsfärg. Pastan formas sedan till en traditionell halvcylinder och placeras på en liten träskiva och ångas. Andra sätt att laga pastaen är att grilla, pochera eller steka. Varje matlagningsmetod ger en något annorlunda typ av kamaboko.

Var kom Kamaboko från?

Kamaboko tros ha sitt ursprung i Japan tillbaka på 8-talet i Heian-perioden. Japan är en önation, omgiven av hav och skaldjur har alltid varit en häftklammer i japansk mat. Därefter förbereddes kamaboko med hjälp av jordfisk som skes på tjocka bambupinnar och grillades sedan över en öppen flamma. I dag är kamaboko förvandlad som en nationell skatt och firas den 15 november som anses vara nationell Kamaboko-dag.

Varför går inte Kamaboko hemma oftare?

Marknaden för färdiga kamaboko är stor och bred, särskilt i Japan. I japanska livsmedelsbutiker över Nordamerika, Asien, och även Europa, finns Kamaboko också förfram gjord i kylt eller fruset och lätt tillgänglig för konsumtion. Eftersom kamaboko är lika tillgängligt som frukostflingor till USA, tänker de flesta japanska hemkockar ofta inte på att göra hemlagad kamaboko, precis som amerikaner ofta inte tänker på att göra hemlagad spannmål.

Färska och läckra märken av kamaboko i många sorter finns ofta till hands. Med detta i åtanke sparar en snabb resa till mataffären tid och ger utsökta resultat.

Hur äter Kamaboko?

Mest vanliga är den röda kamaboko (som är rosa i färg) och skivas ofta och serveras som en toppning på toppen av populära japanska rätter som ramen, eller udon och soba nudlar.

Ett annat sätt som kamaboko åtnjuter är skivad och ätas med en sida av wasabi (kryddig pepparrot) och doppad i sojasås . Kamaboko kan också dyppas i andra såser.

Kamaboko-skivor är också lika som det är, i traditionella nyårets rätter som osechi ryori.

Slutligen används kamaboko som ingrediens i många japanska rätter: