Hur man grillar mexikansk stil

Den bästa mexikanska maten kommer från elden inte värmelampan

Den öppna flammen är den äldsta matlagningsmetoden i världen. Varje kultur gör det. Den enda verkliga skillnaden är i ingredienserna och hur elden används. I Mexiko lagas bränder med Mesquite trä ringade med stenar. Innan den spanska tog järn, var maten avstängd på gröna pinnar eller placerad på platt sten i eller nära elden. Efter spanska användes små matlagningsgaller för att placera maten direkt över flamman.

Precis som någon kultur lagar mexikanerna vad som är lätt tillgängligt som färsk fisk, lamm, bananer, tortillor och massor av chili. Den första ingrediensen är dock träet. Mesquite är lättillgängligt överallt i de flesta Mexiko och är trä av val. Även om de flesta av oss kanske inte har Mesquite som växer i bakgården, är Mesquite träkol riklig över hela världen idag. Så om du planerar att laga några mexikanska rätter på grillen, gå först och få lite Mesquite-kol för din kolgrill eller Mesquite-träbitar till eldslåden i din gasgrill (se Rökning ).

Den andra grundläggande ingrediensen i mexikansk matlagning är Salsa och Recado. Salsa betyder sås och det är vad du serverar med måltiden. Den är avsedd att tillsättas efter tillagning. Recado är en marinade som används för att krydda mat före och under tillagningen. Recados är typiskt kryddiga pastor eller torra gnuggar. De ger en djup rik smak till maten precis som traditionella grilltorka gnuggar används på biffar eller andra kött.

Den viktigaste ingrediensen till nästan vilken mexikansk maträtt som helst är chili. Det finns mer än trettio olika typer av chilies som används i mexikansk matlagning och den sanna experten letar efter inte bara typen men regionen den odlades i och hur den var förberedd. Chiles kommer torkade, krossas, massa eller färska. Om du inte är säker på dina chili, försök inte en substitution.

Det finns ett brett sortiment av värme från olika chilies.

Andra typiska ingredienser i mexikansk matlagning är: kokosnötter, bananer, koriander, kummin, alla slags tropiska frukter, vitlök och banan och avokadoblad. Bananblad används som matlagningsytan. Oljorna och anisens smak genomträder mat medan de lagar mat och ger en underbar smak. Om du vill prova, få ett par bananblad, tvätta dem och placera dem direkt på ditt matlagningsgitter fortfarande vått. Sätt vad du än lagar direkt på bladen omedelbart. Vanligtvis görs detta med fisk som min favorit, röd snapper .