Miso

Om Miso:

Miso pasta eller sojabönor pasta är ett viktigt kryddor i japansk matlagning. Miso görs genom att jästa sojabönor med salt och koji , som är odlade korn, såsom ris, korn och sojabönor.

Även om miso oftast är salt kan dess smak och lukt variera beroende på många faktorer, inklusive den specifika ingrediensen och fermenteringsprocessen som används vid produktionen. Det finns faktiskt många olika slags miso med många olika möjligheter när det gäller smak.

Sojabönpastaen är vitamin- och mineralrik och hög i protein och används i både moderna och traditionella rätter i Japan.

Olika sorter:

Det finns så många typer av miso tillgängliga från olika regioner i Japan. Färgen kan vara mörkare eller lättare, och smaken kan vara sötare eller saltare. De vanligaste typerna av miso är shiro (vit) miso och aka (röd) miso. De vita sorterna är inte riktigt vita, men är ljusgula och har en söt smak. De röda sorterna är mörkbruna och sägs ha smakliga smaker. Shinshu miso (brun miso gjord i Shinshu-regionen) och inaka miso (bygg miso) är också populära. Awase miso, som är blandningar av olika typer av miso, säljs populärt i butikerna.

använder:

I Japan används miso inte bara för miso soppa utan även för marinering av fisk, sauterade rätter, ramen, pickles och mycket mer.