Introduktion till japansk mat

Ris är en häftning av den japanska kosten. Riskakor (mochi) brukar också konsumeras. Japaner kallar till och med varje måltid "gohan" som vanligtvis indikerar ångat ris. Till exempel kallas frukost "asa-gohan". En skål med ångad ris ingår i typiska japanska måltider . Sidrätter kallas okazu och serveras med ris och soppa.

Traditionell japansk frukost består av ångad ris , miso (sojabönpasta) soppa och sidrätter, såsom grillad fisk, tamagoyaki (rullad omelett), pickles, nori (torkad tång), natto och så vidare.

Olika risskålar och nudlar är populära för lunch. Till exempel är ramen, soba, udon, gyudonbiffskålar populära. Många tar bento lunchlådor till skolan eller jobbet. Middag är oftast dagens viktigaste måltid. Moderna japanska rätter påverkas starkt av andra asiatiska och västerländska rätter.

Japanska personer skiljer traditionella japanska rätter som "wa-shoku" (wa betyder japansk stil och shoku indikerar mat) i motsats till västerländsk mat, som i allmänhet kallas "yo-shoku". Kinesiska rätter kallas "chuuka", och chuuka-rätter tillagade i Japan är ordnade i japansk stil. Det liknar äkta kinesiska rätter, men har dess skillnader.

Förutom ris är skaldjur mycket konsumerad i Japan, eftersom landet är omgivet av oceaner. Tång, fisk, musslor, fiskkakor är populära ingredienser i japansk matlagning. Dashi sopplager som används i traditionella rätter är gjord av katsuobushi (torkade bonito flingor) eller / och kombu (kelp).

Viktiga kryddor är sojasås, mirin, miso och så vidare.

Japan är ett litet land, men varje region eller till och med en stad har egna specialiteter. Huvudsakligen finns det Kanto-regionen (östra delen av huvudön) mat och Kansai-regionen (västra delen av huvudön) mat. I allmänhet har Kanto mat starka smaker, och Kansai mat är lätt kryddat.

Många rätter tillagas annorlunda mellan Kansai-regionen och Kanto-regionen.

För att äta japanskt mat, används vana ofta. Också japaner använder gafflar, knivar eller skedar, beroende på vilka typer av mat människor äter. Traditionell japansk tabellinställning är att placera en skål med ris på vänster sida och lägga en skål med misosoppa på din högra sida på bordet. Andra rätter sätts bakom dessa skålar. Ätpinnar placeras på en chopstick hållare framför ris och soppa skålar.