Innehåller alla livsmedel som innehåller hydrogenerade oljor transfetter?

Medan forskare bestrider fördelarna eller riskerna med mättade fetter, är de åtminstone överens om att transfetter, eller delvis hydrerade oljor, är skadliga. För detta ändamål kräver amerikanska livsmedels- och drogförvaltningen livsmedelsföretag att fasa ut artificiella transfetter före 2018, om inte de kan bevisa att deras användning är säker.

Livsmedel som innehåller transfetter har "delvis hydrerad olja" eller "hydrogenerad olja" som anges i ingredienserna.

Innan transfetter skulle vara upptagna på näringsetiketter, från januari 2006 var detta vårt enda sätt att veta om dessa skadliga fetter var närvarande. Ändå anger ett antal produkter "0g Trans Fat" eller förklarar sig vara fettfri men har fortfarande dessa oljor listade i deras ingredienser. Hur kan det vara såhär?

Väteformiga oljor kontra trans-fett

Det finns två anledningar till att livsmedel som innehåller hydrerade oljor kan vara märkta med fettfri fett, eller lista 0g transfett på etiketten. För det första anses produkter som listar delvis hydrerade oljor i ingredienserna men innehåller mindre än 0,5 g transfett per portion betraktas av regeringen att vara fettfria. Ett bra exempel på detta skulle vara kommersiellt jordnötssmör , som innehåller en liten mängd partiellt hydrogenerad olja för att förhindra separation. Problemet med den här definitionen är dock att om du äter mer än den angivna betjäningsstorleken, lägger de fraktionerna av ett gram upp och du brukar förbrukar transfetter.

För det andra är produkter som innehåller helt hydrogenerade oljor transfettfria. Låt oss titta närmare på hydrogenering.

Vad är hydrogenering?

Hydrogenering är den kemiska processen genom vilken flytande vegetabilisk olja omvandlas till fast fett . Delvis hydrerade oljor innehåller transfettsyror , eller transfetter, som anses vara mer skadliga än mättade fetter .

Transfetter ökar nivåerna av dåligt kolesterol och lägre nivåer av bra kolesterol. Du kan läsa mer om detta i min profil av transfetter .

När den flytande vegetabiliska oljan är helt hydrogenerad kvarstår emellertid nästan inga transfetter. Det resulterande fettet är ännu mer fast, med en hård vaxartad konsistens, även vid rumstemperatur. Full hydrogenering ökar mängden mättat fett, även om mycket av det är i form av stearinsyra, som omvandlas av kroppen till oljesyra, ett enomättat fett, vilket inte ökar nivåerna av dåligt kolesterol. Detta gör helt hydrogenerade fetter mindre skadliga än delvis hydrerade fetter.

När Crisco introducerade sin fettfria förkortning 2004 innehöll den helt hydrogenerad bomullsfröolja, som blandades med solrosolja och sojabönolja för att mildra det som annars skulle vara för hårt. Denna speciella formel avbröts eftersom den var relativt dyr. Nu använder Crisco sojabönolja, helt hydrogenerad palmeolja och delvis hydrerad palm- och sojabönolja. För att vara tydlig: bara för att det är trötthetfritt betyder det inte att det är lågt fett . En matsked av fettfri förkortning innehåller 110 kalorier, 12 g fett, 3 av vilka är mättade.

Det är emellertid kolesterolfritt.

Akta dig för etiketter

Var försiktig: om ett paket helt enkelt listar "hydrogenerad olja" utan att uttryckligen ange om den är helt eller delvis hydrerad, får den inte vara fettfri. Ibland används uttrycken "hydrerad" och "delvis hydrerad" utbytbart. Om förpackningen tydligt anger att den innehåller helt hydrogenerad olja kommer den att vara fettfri. Eftersom strängare märkningslagar trädde i kraft är transfetter tydligare än de brukade vara och många livsmedelsproducenter fortsätter att leta efter hälsosammare alternativ för sina produkter.