Ingredienser som används i mexikansk mat

En kort historia av vanliga ingredienser

Mexikanskt biljettpris är som smältgryta av kök. De började med sina egna inhemska smaker och så småningom tillverkade influenser från Spanien, Europa, Indien och till och med Kina.

Native Ingredients

Köttet var knappt innan spanjorerna anlände, så de mexikanska infödingarna använde majs och bönor som sin viktigaste näringsmässiga stapel. Chiles och tunga kryddor användes för att ge sina rätter smak. Mexikos kustsamhälle lita på det rikliga utbudet av fisk och skaldjur som köttkälla till deras rätter.

Snart tog spanjorerna över vitlök, lök, ost, vete, kyckling och mer. De indianska mexikanerna meddelade snart dessa nya objekt till sina inhemska rätter.

Chiles

En av de första saker som kan komma att tänka på när du tänker på mexikansk mat är Chiles . Det finns många typer av chili som används, såsom kryddig jalapeno, smakfullt ancho och eldig serrano . Chiles smakar allt från soppor och såser till salsa och mol. De kan användas färska, hela, röka, torkade eller pulveriserade och kan betraktas som kryddor.

bönor

En annan mycket använd ingrediens är bönor, såsom svarta bönor och pinto bönor. De brukar göra rätter som refried bönor, bönor sallader, soppor och mer.

fetter

Du hittar inte smör i traditionell mexikansk mat. Idag använder de flesta vegetabilisk olja som fett för matlagning, men det mer traditionella sättet är att laga mat med svin. Lard ger en underbar smak till masa som används för tamales och till refried bönor.

Grönsaker

Låt oss inte glömma majs. De infödda har använt detta häftklammer i århundraden som en av de främsta källorna till näring. Det är vanligen torkat och malt då tillsätts vätskor eller fetter. Jordkorn utgör tortillakvarnar , majs tortillas, masa och mer.

Färska tomater används råa i salsas, och används även som påfyllningar och fyllningar för taco och burritos.

Tomater brukar vanligtvis inte användas för att göra en sås. De flesta av de röda såserna du hittar i Mexiko är gjorda av chili. Kokta eller konserverade tomater används också som smaker för ris, sallader och soppor.

Ovanliga ingredienser

Ibland används ovanliga ingredienser för att laga smaker. Ett perfekt exempel är traditionell Mole (MOH-lay.) Över 30 olika kryddor används för att göra det inklusive kakao och jordnötter eller jordnötssmör. Kakao är en utmärkt krydda för att ge en rik smak.

Kaktus används också som bas för huvudrätter. De prickiga spinesna kan vara svåra att arbeta med och det finns även speciella knivar för att underlätta det.

Nya tillägg

När spanjorerna började introducera nya livsmedel började infödingarna göra mel tortillor och lägga kött till sina traditionella rätter.

Du kanske tror att ett överflöd av ost är traditionell i mexikanska rätter. I verkligheten är det ett senare tillägg till mexikansk mat. Mexikanska ostar som Panela, Queso Blanco eller Queso Fresco fungerar bra i enchiladas och quesadillas. Jackost, som kommer från USA, är också utsökt och parar bra med de flesta mexikanska smaker.

Nu när du har lite kunskap om vanliga ingredienser som används i mexikansk mat, prova ett recept!