Salteña de Carne Recept: Bolivian-Style Beef Empanadas

Salteñas de Carne är Boliviens ikoniska empanadas. Men de är uppkallade efter den argentinska staden Salta på grund av en kvinna som blev en välkänd figur i 1900-talets sydamerikanska politik.

Salteñas har två huvuddrag som skiljer dem från de flesta empanadas. Den repulgue , eller "flätad" sömmen som förseglar empanaden stängd, placeras på toppen. Dessutom bakas dessa empanadas i upprätt läge, snarare än på deras sida.

Salteñas kan ätas när som helst på dagen och serveras ofta med den bolivianska salsan som heter llajua . De är särskilt populära som ett mellanmål på morgonen och är lätta att hitta från gatuförsäljare. Var noga med att äta dem försiktigt från toppen så att du inte suger juicen ner på din trösklans framsida.

Vad du behöver

Hur man gör det

Gör fyllningen

Påfyllningen av salteñas skiljer sig också från andra empanadas. Det är mycket juicier med mycket stew vätska som åtföljer kött och grönsaker.

Gelatin läggs till fyllningen medan det fortfarande är varmt. Blandningen kyldes sedan tills den tjocknar, vilket gör det lättare att hantera vid formning av salteanerna. När salteñasna baka, smälter gelatinet och buljong blir en vätska igen.

Det är ett trevligt trick som håller salteñas från att bli fuktig.

 1. Skala potatisen och tär dem i 1/2-tums kuber.
 2. I en gryta, ta kyckling eller biff lager till koka. Tillsätt potatisen och koka tills det är ömt när det trängs igenom en gaffel. Töm potatiserna, reservera matlagningsbuljongen och lägg åt sidan.
 3. Skär nötköttet i små 1/2-tums kuber.
 4. I en stor, kraftig stekpanna läggs 2 msk olja och sauté biffen tills den är brunad på alla sidor. Ta bort nötkött från stekpannan och lägg åt sidan. Ta bort alla utom 2 matskedar av det kvarvarande fettet i stekpannan.
 5. Tillsätt aji panca, lök och paprika till stekpanna och sauté tills löken har mjukat (ca 3 till 4 minuter).
 6. Tillsätt kummin, paprika och oregano och sauté i flera minuter.
 7. Tillsätt nötköttet tillbaka till stekpannan och laga under omröring i 2 till 3 minuter.
 8. Lägg till den reserverade buljongen (från att laga potatis) till stekpannan. Smaka med salt och peppar.
 9. Smaka biff och grönsaker över låg värme tills nötköttet är ömt (ca 30 till 40 minuter). Lägg till lite mer buljong om det behövs.
 10. Smaka med salt och peppar. Rör i kokta potatisar och ärter och rör om tills den är uppvärmd genom.
 11. Lös upp gelatin i 1/2 kopp vatten. Tillsätt vattnet i biffblandningen och rör om det.
 12. Avlägsna från värme och överför till gryta. Kyl tills kylt helt.

Förbered degen

Medan påfyllningen är kylning kan du förbereda degen. Gör det här genast eftersom det behövs för ett tag.

 1. Placera mjölet i en stor skål.
 2. I en liten kastrull, kombinera vegetabilisk förkortning, smör och achiote. Värm över medium tills det är väldigt varmt.
 1. Tillsätt den heta feta blandningen till mjölet och rör om med en träsked. Använd fingrarna för att fördela fettet jämnt genom mjölet tills det är smuligt.
 2. I en liten kastrull rörs sockret och saltet i vattnet och värms tills sockret är upplöst och blandningen är varm. Rör om det här varmvattenblandningen i mjölblandningen, tillsammans med ägget.
 3. Knäblandning tills den bildar en smidig deg, tillsätt 1 till 2 matskedar vatten om degen verkar torr. Sätt degen åt sidan i 30 minuter till en timme.

Montera och baka Salteñas

Med båda delarna av salteñasna är det dags att montera och baka dem.

 1. Dela degen i 2 ounce bollar (ungefär storleken på en golfboll). Tryck varje boll i en platt rund och låt vila i 5 minuter.
 2. Rulla varje runda av degen i en större oval form som är ca 5 till 6 tum i diameter.
 3. Förvärm ugnen till 375 F.
 4. Placera 2 matskedar av den kylda fyllningen i mitten av en deg runt. Lägg till en olivolja på påfyllningen. Vik degen i halva över påfyllningen och kläm ihop kanterna för att försegla deg hela vägen. Om du vill ha en skinnigare skorpa, borsta en blandning av 1 äggula och 2 matskedar mjölk på varje salteña.
 5. Placera salteñas på ett bakplåt, fläda upp och baka i 20 till 25 minuter, eller tills det är guldbrunt.

Salteñas historia

Juana Manuela Gorriti (1818-1892) var en välkänd kvinnlig politisk författare från 1800-talet som ursprungligen var från Salta, Argentina. Hon var en Salteña kvinna från Salta . När hon var ung var hennes familj tvungen att emigrera till Bolivia av politiska skäl.

De startade ett populärt empanada-företag som ett sätt att leva i sitt nya land.

Familjen sägs ha modellerat sina unika empanadas efter ett populärt spanskt bakverk från den perioden. Bolivierna kom för att älska de intressanta empanadorna som "salteña" gjorde och sålde. Idag är salteñas en ikonisk maträtt i bolivianska köket.

Juana Manuela Gorriti hamnade slutligen i Peru, där hon ledde ett mycket äventyrligt liv som en feministisk journalist och slagfältare. Hon var en ädlad men ändå något kontroversiell figur av hennes tid och levde den sista delen av hennes liv tillbaka i Argentina.