Hur man kasserar använt matolja

Dumpa inte din använda matolja ner i handfatet

Oavsett om du friterar en kalkon, grillar lite nötkött eller stekar lite bacon, slutar du med mycket olja som används för att tävla med. Här är rätt och felaktiga sätt att hantera det.

Sparar matolja för återanvändning

Först och främst, om du planerar att fritera snart i framtiden, är chansen att du kan spara matoljan att använda igen . Spänn det genom ett kaffefilter eller flera lager ostklaff för att avlägsna partiklar och smulor och förvara den i en lufttät behållare på en mörk plats.

Du kan bara återanvända olja en eller två gånger och ge den en sniff innan du använder den. om det lukter rancid, bli av med det. Kom också ihåg att varje gång du återanvändar olja försämras oljan och rökpunkten (den temperatur vid vilken den kommer att brinna) minskar.

Kassaförsäljningsalternativ

Om du bestämmer dig för att inte spara matolja eller om det är dåligt, är det viktigt att du kasserar den ordentligt. Det är klokt att kolla med din lokala avfallsavdelning för att se om de har några rekommendationer eller föreskrifter om bortskaffande av olja. Om du slänger matolja hemma kommer ett av följande alternativ att göra tricket:

Återvinning matolja

Vissa städer har samlingsprogram för begagnad matolja för att återvinna den till biodiesel. Du kan kolla Earth 911 för att se om det finns en återvinnare nära dig som kommer att acceptera den. Biodiesel är ett renbränningsbränsle som används i många typer av motorfordon (ofta stadsbilar och flottafordon) och kan användas som eldningsolja.

Avfallshantering av matolja