Hur man håller jästbröd deg färskt

Förvara korrekt för att ha gott bakat bröd när som helst

Det finns inget som att äta en varm och nybakad brödbröd. För att njuta av en bröd direkt från ugnen måste du börja degen tidigare på dagen. Men om du har hemlagad bröddeg i frysen har du tur. Göra bröddegen i förväg och frysa den för senare användning sparar tid och utrymme i frysen - en deglek tar upp mindre utrymme än en bakad loaf.

För att göra några sorters bröddeg ska du enkelt forma dem i bröd och frysa dem för när du vill ha nybakat bröd .

Du kan också överväga att ge frusna degslager bort som gåvor till familj och vänner som också älskar nybakat bröd, men är inte eller oroliga för att förbereda degen själva.

Hur man håller jästbröd deg färskt

Tack och lov behöver du inga speciella förnödenheter för att frysa bröddeg. Helt enkelt samla degen, stekpannorna du kommer att baka i, och lite plastfolie. När du gör degen, se till att blanda brödet enligt receptets instruktioner, men var noga med att tillsätta dubbelt så mycket jäst. Detta är att kompensera för jäst som kommer att dö av i frysprocessen. Dessutom vill du se till att du endast använder aktiv torrjäst - inte snabbverkande jäst.

Efter att du har bröddeggen, vill du följa sex steg för att förbereda sig för frysning:

  1. Låt brödet gå genom sin första uppgång, eftersom de flesta jästbröd går igenom två steg. Låt brödet stiga i en smurt skål enligt instruktioner för recept.
  1. Efter den första uppgången, slå ned degen och knåd. Sedan formar bröddeget i bröd eller en enda bröd.
  2. Placera brödet (eller bröd) i en smord brödpanna och täck med en smurt plastfolie för att förhindra att du klibbar. Detta gör det också möjligt för degbröden att hålla sin form när de är frysta.
  3. Placera brödkokkärl i frysen och låt degen frysa i ca 10 timmar.
  1. Efter 10 timmar tar du bort bröddeget från pannorna. Därefter lindas den i plastfolie och placeras i en återförslutbar plastfryspåse.
  2. Datum påsen / degen av degsbröd och lägg i frysen omedelbart. Din deg kan frysas i upp till fyra veckor.

Användning av frosset bröddeg

Eftersom degen gick igenom endast en ökning, behöver den fortfarande gå igenom den andra. Lägg därför inte en frusen bröddeg direkt i ugnen. Planera en natt framåt för den andra uppgången - det är bättre än att behöva spendera en hel dag som gör bröddeg.

För att använda frusna degbröd, ta bort en bröd från frysen natten innan du vill baka den. Håll löken insvept i plasten och låt den tina över natten i kylskåpet. Efter att degen har tinas, lägg den i en smord brödpanna, täck och låt den stiga upp. Baka brödet vid temperaturen och den tid som beskrivs i receptet.

Frysning av jästpita och Pizza Dough

Det är absolut nödvändigt att pitabröd och pizzadeg gjord av jäst går igenom minst en ökning före frysning. Tillsätt lite extra jäst före frysning. Du kan hålla pita och pizza jästbröd i sex månader till ett år så länge det sitter väldigt bra. Du kan behöva klippa bitar av degen i mindre portioner, speciellt om du köper en bakersjäst som kommer i ett stort block.

Vik enkelt in varje sektion i en tät och fast film innan du fryser. Degen kommer bäst om du sätter din frys på -10 grader (jämfört med vanliga 0 grader).

När du är redo att använda din deg först sätta den genom den andra uppgången och tillsätt en annan tesked jäst för att hjälpa dig att stiga bättre. Sedan kan du helt enkelt släppa den i en kanna, tillsätt en lämplig mängd varmt vatten med socker och låt det skumma. Se till att du lagar den till andra stegningen som vanligt i ugnen. Tina inte ditt bröddegg i en mikrovågsugn, eftersom jäst lätt kan dödas.

För-och nackdelar

Det fantastiska med att frysa bröd är att du kan laga mat i förväg för att göra matlagning snabbare och lättare, du kan presenta dig till vänner och du kan spara plats i ditt kylskåp. Bröd blir ätbart i frysen under mycket lång tid, bekvämt.

Det är ett bättre alternativ än kylning, eftersom degens konsistens förändras. Medan nybakat bröd kan vara gott, tar det lite tid och förberedelse. Dessutom är det inte alltid ett bra beslut att hålla det på disken som förpackas som en lagringsmetod, eftersom vattenånga lätt kan fly, vilket gör att bröd blir soggiga. Självklart kan du inte bryta det överallt, så att brödet blir gammalt och snabbt.