Korean Plum Wine (Maesil Ju) Recept

Maesil Ju är en traditionell koreansklikör gjord av gröna maesilplommon. Ibland kallas även plommonvin, denna likör är söt, tårta och uppfriskande på is på sommaren. Du kan njuta av maesil ju (grönt plommonvin) som dessertvin, på is som en aperitif, blandad i en cocktail eller som ett ackompanjemang till din måltid. Det finns också kinesiska och japanska versioner av denna sprit eller vin, men det koreanska "plommonvinet" är gjord med soju och honung. För detta recept behöver du en stor flytande behållare ** (minst 5 liter).

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda maesil och brunt socker tillsammans försiktigt i en behållare med honung.
  2. Häll i soju- flaskor och kombinera med andra ingredienser.
  3. Täck och låt sitta i ett kallt, skuggigt hörn i 2-3 månader.
  4. Servera kyld eller på is.

* Om du gillar din plommonlikör sötare, kan du också lägga till mer brunt socker efter 2 månader.

** Du kan dricka vinet efter några månader, men likören kan också jäsas upp till ett år. Du kan behålla den i originalbehållaren eller spänna vinet och ta bort massan.

I Korea är de gröna plommonerna och deras blommor en symbol på våren och används som motiv i konstverk och keramik. Maesil, eller prunus mume, är infödd i södra Kina; de introducerades senare i hela Asien. I väst kan frukten kallas "kinesisk plommon" eller "japansk aprikos", och i Japan kallas de ume. De är närmare relaterade till aprikos än plommon.

Olika plommonviner är populära genom Asien, och Koreas version är söt och lite tårta. Maesil Ju kan avnjutas efter en måltid eller med snacks eller måltider. Dessa gröna aprikoser kan göras till te eller juice och syltas eller konserveras som kryddor eller snacks.

Maesil (gröna plommon eller gröna aprikos) frukt har använts som medicin i århundraden i Korea. "Dongeu bogam", en gammal koreansk medicinsk text, noterar användningen av maesil i Korea. Det användes för att behandla blodproblem, dehydrering, matsmältningsbesvär, hjärtproblem och andra sjukdomar. Idag används maesil i drycker, i mat och som en del av koreanska traditionella medicinen.