Hur man fryser Sourdough Starter för senare

Du har jobbat hårt för att få din surdough starter och håll jästen levande och glad. Du har också funnit att du inte har tid att baka surdegbröd en eller två gånger i veckan. Det finns ingen anledning att fortsätta använda mjöl i onödan eller ge upp helt på din starter.

I stället för att hälla ditt överskott av starteren i avloppet, sätt det i viloläge och frys eller kyl det. Jästen kan överleva de kalla temperaturerna och återupplivas när du vill baka bröd igen.

Varför spara hellre än mata din nybörjare?

Sourdough Starters tar lite arbete , och det är därför många bakare väljer att undvika denna brödstil. Beroende på säsong och temperatur i ditt kök, kan du behöva mata din starter så mycket som en gång om dagen. Under sommarmånaderna kan du till och med finna att du har mer jäst än du behöver.

Verkligheten är att många av oss helt enkelt inte har tid att lägga till ytterligare en chore till vår dagliga to-do-lista. Sourdough förrätter kan glömmas, och jästen kommer att dö om den inte matas på ett schema.

Lösningen på detta vanliga problem är att hålla starteren vid en kallare temperatur vilket fördröjer aktiviteten hos jästen . Det är det perfekta svaret för den enstaka brödbakaren som vill hålla den perfekta starteren levande men vill också undvika underhållet.

Dina möjligheter är att antingen kyla eller frysa startaren. Hur som helst kommer det att bevara organismerna och så snart de tina och du återvänder till ett utfodringsschema kommer de att vara lika livliga som de någonsin var.

Fryst vs. Kylaggregat Förvaring

Att bestämma om du ska frysa eller kyla din surdejstart är en personlig sak. Den faktor du behöver tänka på är hur ofta du vill baka surdegbröd.

Om du vill baka surdeg en gång varannan vecka eller till och med en gång i månaden är kylning det bästa alternativet.

Å andra sidan, om du vill lagra en förrätt på lång sikt är frysning vägen att gå. Det här är perfekt om du vet att du inte kommer att baka i en månad eller två eller när du reser, eller om du vill behålla en sällsynt starter och använda den vid speciella tillfällen.

I båda fallen är det inte nödvändigt att mata startaren. Det kommer att bli vilande, som en björn i vinterdvalan, och behöver inte extra mjöl och vatten för att hålla den levande.

Hur man kyler Sourdough Starter

Oavsett om du väljer att frysa eller kylda din surdejstartare måste du planera för din bakning. Det är bäst att tillåta 2-3 dagar för att startaren ska värma upp och bli aktiv igen. Under denna tid, var noga med att mata starteren för att ge den en bra hoppa start och se till att din första loaf är en framgång.

  1. Placera en kopp av din aktiva surdejstartare i en burk med ett tätt tätande lock.
  2. Om det är en väldigt flytande starter, kanske du har bättre tur att göra det lite styvare. För att göra så lägg till 2 delar mjöl och 1 del vatten (du kan lägga till lika delar mjöl och vatten efter uppvärmning för att återföra det till ett mer flytande tillstånd).
  3. Tät burken och placera den i kylskåpets kallaste område.
  4. Mata din starter en gång i månaden.
  5. När det är dags att baka, ta bort startaren och låt den värmas upp.

Hur man fryser Sourdough Starter

Fryset är din långsiktiga förvaringslösning, och det kräver ingen matning. Samma råd gäller för förplanering din första surdegsbak. Men på grund av den mycket kallare temperaturen kanske du vill tillåta en hel vecka för att den ska värma och bli helt aktiv igen. Varje starter är lite annorlunda, så använd din bästa bedömning utifrån din personliga erfarenhet.

  1. Frys en kopp startare i en frysfylld burk eller plastpåse.
  2. När det behövs, ta bort startaren från frysen och låt den tina i en skål.

Hur man tar en nybörjare ur viloläge

Din starter kommer att behöva mat när det tinas. Jäst är en hungrig organism och kräver näring att komma ut ur viloläge du tvingade på det. Av den anledningen är det viktigt att du återkommer på ett utfodringsschema innan du använder det för den första brödbrödet.

Mängden tid som behövs för att tina ett konserverat förrätt kommer att bero på din speciella startare och ditt köks klimat. Det kan vara klart för bröd inom 2-3 dagar, eller det kan ta lite mer än en vecka. Nyckeln är att du får tillbaka det till ett aktivt växande tillstånd som liknar det innan det frysde.

  1. På den första dagen, ta bort startaren från kylskåpet och kassera minst hälften av den. Mata det som vanligt. Om det behövs mata det igen senare på dagen (om du tar ut det på morgonen, matar det igen på natten).
  2. Fortsätt mata starteren en eller två gånger om dagen som du normalt brukar tills den blir så aktiv som före frysning.
  3. När du märker att tillväxtaktiviteten är stabil är starteren redo för brödbakning.