En grundläggande nybörjare sourdough Starter Recept

Hembakat surdejbröd börjar med surdjursstart och bakare är kända för att begära en hälsosam förrätt och ta hand om det som om det är en familjedjur. Om du är intresserad av att starta din egen, finns det inget enklare sätt att börja än med det här enkla receptet.

Vad är Sourdough Starter?

En förrätt är en hemlagad jäst för bröd. Med vanlig jästbröd går du till affären och köper aktiv torrjäst. Sourdough bröd , å andra sidan, får sin smak från vildgås som naturligt finns i ditt kök. Det kommer att göra ditt bröd stiga och ge dem en unik smak.

Att fånga en god jäst kan ibland vara knepig. Med detta recept kommer du att använda en kommersiell jäst för att få starteren att gå. När din starter har haft en chans att bubbla upp och växa mer jäst, kommer du att kunna använda den i surdegenbröd recept.

En sourdough starter är inte en en gång ingrediens. Det är något du kan leva i månader eller år med korrekt vård. Kom ihåg att jäst är en levande organism och denna starter har verkligen ett eget liv.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Lägg i varmt vatten och jäst i en keramisk skål. Blanda med träsked tills jäst är upplöst.
  2. Rör i mjölet och blanda tills det är slät.
  3. Häll starteren i en plastbehållare som är minst fyra gånger större än startmedlets flytande mängd (till exempel en 5-gallons glassbehållare). Detta gör att utrymme för starteren kan expandera.
  4. Täck med en servett och håll den på plats med ett gummiband.
  1. Ställ startaren på en varm plats i 5 dagar, rör om en gång om dagen.
  2. Kyl och använd efter behov minst en gång i veckan. Byt ut med lika stora mängder vatten och mjöl.

Håll din Sourdough Starter Alive

Sourdough-förrätter tar på sig egenskaperna hos sin miljö. Luften i ditt kök är helt annorlunda än dina granners, så ditt surdebröd kommer att ha en unik smak. Varje mikromiljö spelar en stor roll i de vildgäster som utvecklas och de subtila smakerna hos det slutliga brödet som kulturen bakas in.

När du börjar lära dig mer om den här speciella brödkomponenten kommer du snabbt att lära dig att starteren är det viktigaste i att göra bra surdejbröd. Många bagare letar efter och byter nybörjare med andra över hela världen och några förrätter har hållits levande under en extra tid.

Medan du säkert kan experimentera med olika förrätter, är nyckeln till någon av dem att hålla dem vid liv. Precis som dina krukväxter eller ditt familjdjur, måste du mata och närma dina kulturer. Behovet av engagemang är det som hindrar många från att baka surt bröd regelbundet.

Att mata din starter är väldigt lätt och det finns tre grundläggande saker som du behöver komma ihåg:

  1. Jästkulturen behöver mat. När du använder din starter för att baka en brödbröd, måste den fyllas på. För att mata din kultur, sätt bara 1 kopp mjöl och 1 kopp vatten till behållaren och låt den vila vid rumstemperatur i 1 timme innan du återvänder till kylskåpet.
  1. Kylning kräver mindre uppmärksamhet. Många bagare väljer att kyla sin starter och detta fördröjer kulturs tillväxt. Det betyder också att du bara behöver mata det en gång i veckan.
  2. En daglig matning krävs vid rumstemperatur. Om du inte har plats i kylskåpet för din kultur, kan du lagra den vid rumstemperatur. Du behöver dock mata det en gång om dagen och hålla den borta från extrem värme och fuktighet.

Om du glömmer att mata din kultur regelbundet kan den dö. Det kan ofta ta några veckor, men jäst är en bräcklig organism och under vissa förutsättningar kan du ha mycket mindre utrymme.

Om du har en surdjursbegränsare som du verkligen tycker om, gör det vana att mata det och jobba med det här enkla arbetet i din dagliga eller veckovisa rutin. Det är inte en svår uppgift, men det är lätt att glömma.

Det är också viktigt att du regelbundet använder din starter för att göra bröd. Bara låta det sitta och mata det gör inget bra för kulturen eller dig: kulturen blir friskare om den används och du får njuta av färskt surdegbröd. Om du tar tid och ansträngning för att hålla den levande, använd den!

Har du inte tid eller baka tillräckligt med bröd för att hålla en förrätt? Du kan lägga starteren i viloläge och frysa eller kyla den tills du behöver den.

Mer grundläggande Sourdough Starters

Receptet ovan är bara ett sätt att börja en grundläggande surdejstartare. Det är beroende av butikskött, men om du vill spela med andra förrätter är det några favoriter.

Intressanta Sourdough Starters

Medan de sura starteren är mycket grundläggande, säger ingenting att du inte kan använda andra ingredienser för att odla jäst. När du väl har häll av surdeg, ge ett av dessa roliga startrecept ett försök, eftersom det resulterande brödet är en helt ny upplevelse.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 70
Totalt fett 2 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 101 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 4 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)