Hur man använder olika sesamoljor i kinesisk matlagning

Traditionellt finns det två huvudtyper av sesamoljor i kinesisk matlagning. Dessa är rostat svart sesamolja (黑 麻油) och vit sesamolja (白 麻油 eller oranje).

Sesamolja innehåller många hälsofördelar och det är därför sesamolja också kallas "The Queen of Oils".

I gamla Indien är sesamolja en naturlig antibakteriell för vanliga hudpatogener. Det är också ett naturligt antiinflammatoriskt medel. På grund av dessa faktorer är sesamolja känd i Indien som "helande olja".

Tidigare experiment och forskning har visat sesamolja är också mycket användbar för att avblåsa artärer och sänka dåligt kolesterol. Det är också bra för din hud och kan minska risken för koloncancer. Men som med de flesta saker, var noga med att konsumera det med måtta.

Svart sesamolja eller rostat sesamolja

Rostad svart sesamolja är också känd som rostat sesamolja. Det är vanligtvis djup och mörk rödbrun färg. Rostad svart sesamolja är mycket stark i smak, så det rekommenderas inte att använda rostat svart sesamolja som din normala dagliga matolja.

För att skåda den svarta sesammen till 70% till 80% kokta, så möga sesamfrön i bitar och pressa in i olja. Smaken och smaken är mycket mörkare och starkare än vit sesamolja. Kineser använder vanligtvis rostat svart sesamolja för matterapi eller mat som ska berika kroppen. Två kända rätter som använder svart sesam är sesongsoljekylling soppa och tre kopp kyckling (sanbeiji).

Varning: Det rekommenderas inte för gravida kvinnor att konsumera rostat svart sesamolja eftersom det antas att det kan orsaka sammandragningar och inducera ett tidigt arbete.

Vit sesamolja

Processen för vit sesamolja är vanligtvis att bearbeta den vita sesammen i vätska, koka sedan vatten och separera oljan. Färgen är oftast ljusare och bärnsten sten eller honung i färg.

Smaken av den vita sesamoljan är lättare än rostat svart sesamolja. Så vit sesamolja passar bäst för att lägga till smak för rätter och inkludering i salladsdressingar och såser .

Andra sorters oljeprodukter på marknaden

Det finns andra typer av sesamoljeprodukter du kan hitta i kinesiska eller vanliga stormarknader som ofta används för kinesisk matlagning.

Kallpress Sesamolja

Kaldpress sesamolja skiljer sig från svartvita sesamoljor genom att den krossas vid rumstemperatur i en pumphjul och inte kokas. Denna kallpresspressa sesamolja har varit populär i Taiwan under några år, eftersom folk traditionellt lagade mat med rostat sesamolja. För kvinnor som just har fött sin födelse är den rostade sesamoljan en extremt "Yang" -mat i kinesisk mat och kan orsaka irritationer, inklusive högt blodtryck, hudutslag och heta blinkningar. Kaldpress sesamolja orsakar emellertid inte verkligen denna typ av kroppsirritation, så det är väldigt populärt på taiwanesiska livsmedelsmarknader nuförtiden.

Blandad sesamolja

Blandad sesamolja är rostat svart sesamolja utspädd med matolja eller vegetabilisk olja. Denna olja är billigare och svagare i smak än rostat svart sesamolja men inte lika bra som vit sesamolja.

Du kan använda denna blandade sesamolja för att krydda många livsmedel såväl som att göra dressingar och såser.