Hemlagad Pumpernickelbröd

Detta läckra pumpernickelbröd är hjärtligt och crusty, och det är ett recept du kommer att använda om och om igen. Brödet är förberedt i två steg, och det är det som ger den en sådan bra smak. Även om det tar extra uppstigningstid, tar det inte mer praktisk tid än ett typiskt jästbröd.

Detta bröd fick rave recensioner från min familj. Min 30-något son sa att det var det bästa han någonsin hade ätit!

Detta recept kommer att göra lite mer än 4 pund av deg, tillräckligt för två stora standardbröd eller fritt form boulebröd. Eller gör en loaf och flera smörgåsar.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. I en stor mixskål eller skål i en stativblandare (med degkrok) kombineras 4 1/2 koppar brödmjöl, 2 teskedar av omedelbar jäst, 13 uns vatten och 2 teskedar salt. Blanda för hand eller med stativblandare och degkrok tills en deg bildas. Knä för hand eller med degkroken, tillsätt mer mjöl om det behövs, tills det är mjukt och elastiskt, ca 10 minuter. Strö 1 msk mjöl över degen och täck skålen med plastfolie. Låt stå för jäsning i 4 timmar. Om du inte gör bröd direkt, kyl i upp till 2 dagar.
 1. Till den första degen tillsätt de övriga ingredienserna utom äggtvätt. Blanda långsamt med den första fermentationen tills degen bildas. Knä av kraftig stativblandare med degkrok eller till hands tills den är mjuk och elastisk, ca 10 minuter. Lägg till mer mjöl, efter behov, för att hålla degen från att hålla sig i händer och ytor.
 2. Olja en stor skål med vegetabilisk olja.
 3. Med melade händer samlas degen och viks över några gånger. Bild en fin slät boll Sätt degen bollen i den oljade skålen. Vrid på alla sidor av degbollen. Täck skålen med plastfolie och låt stå vid rumstemperatur i 1 1/2 till 2 timmar tills degen har fördubblats.
 4. Vrid degen ut på en lättmjölkad yta och slå ner. Du har lite mer än 4 pund av deg, tillräckligt för två standardstorbröd. Form i fria formar bröd eller rullar eller formen för att passa på brödkorgar.
 5. Täcka pannan (arna) löst med en lätt kökshandduk. Låt degen stiga i ca 45 minuter till en timme. Eller täck och kylda över natten. Jag gillar att göra detta för den vackra bubbliga skorpan den producerar (se bilden).
 6. Värm ugnen till 425 ° F.
 7. Betygsätt brödena (använd en bakerslam eller annat liknande verktyg för rakblad), var försiktig så att du inte brinner ut brödet.
 8. Om så önskas, borsta lätt med äggtvätt (1 ägg eller äggvit whisked med några teskedar vatten). En äggtvätt ger dig en glänsande skorpa.
 9. När du först sätter brödet i ugnen för att baka, tappa ugnsgolven med lite vatten för att ge lite ånga. Gör detta flera gånger under de första minuterna av bakningstiden.
 1. Baka brödet i 25 till 35 minuter, eller tills det registrerar 185 ° F till 190 ° F på en snabbläs termometer införd (genom sidan) in i mitten av en bröd. För bullar eller rullar kontrollera runt 20 minuter. Toppen av bröd blir en varm guldbrun.
 2. Ett annat sätt att testa för doneness är att rapa på botten av en loaf. Det ska låta ihåligt när brödet är klart.

Se även

Du kanske också gillar

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 80
Totalt fett 2 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 392 mg
kolhydrater 13 g
Kostfiber 1 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)