Här är 3 enkla sätt att berätta om ett ägg är friskt

3 Metoder för att testa ägg för friskhet

Det är svårt att berätta bara genom att titta på ett ägg om det är friskt eller inte, och eftersom försäljningsdatumet stämplat på behållaren bara är ett förslag får det fortfarande utrymme att ifrågasätta - beroende på hur ägget sändes och lagras, Säljdatumet kan inte ha någon betydelse för hur färskt ägget verkligen är. Men kasta inte ut dessa ägg än! Här är tre metoder du kan använda för att testa ett äggs färskhet.

Se om det flyter

Med bara ett glas och lite vatten kan du bestämma fräschheten hos ett ägg. Fyll ett stort glas med vatten och placera ett rå ägg inuti. Om ägget sitter längst ner på sidan är ägget mycket friskt. Om ägget sitter i en vinkel eller står i ena änden är ägget äldre men fortfarande ätbart. Om ägget flyter ska det kasseras. Detta fenomen beror på det faktum att skalet är poröst och tillåter luft att strömma genom, vilket ökar storleken på äggets luftcell när det åldras.

Undersök de vita

Denna metod kräver att man öppnar ett ägg, men det är ett bra sätt att testa fräschen på den kartongen du kanske har glömt i ditt kylskåp. Spricka en av äggen på en plan yta (en tallrik eller stekpanna) och undersök de vita vittans konsistens. Om de är viskösa, sprida inte mycket, och lite ogenomskinlig, är ägget mycket friskt. Om de är klara, vattna och spridit sig i stor utsträckning har ägget åldrats.

Som ägg åldrar börjar de vita att bryta ner och bli genomskinliga och likvida. Gommen kommer också att se lite utplattad på toppen istället för omgången.

Ta en sniff

Ett annat enkelt sätt att skärma "dåliga ägg" är att ge dem en bra sniff. Ett rått ägg har en mycket distinkt och obehaglig svavelaktig lukt. Ibland är doften så stark att den kan lukas genom skalet.

Annars bör lukten vara märkbar så snart ägget är knäckt. Eventuellt ägg med en avtagande lukt ska inte ätas.

Vad man ska göra med mindre än färska ägg

Som nämnts ovan, bara för att ett ägg har en större luftcell eller har något rinnande vitt betyder det inte att det inte kan ätas. Faktum är att ägg som är lite äldre är bra för hårdkokande . Den större luftcellen och nedbrytningen av membranet gör det lätt att skrälla hårdkokta ägg. När äggen kokas, lagra dem i skalet tills de äts eller upp till en vecka.

Och glöm inte på skalen och kartongen! Äggskalorna är perfekta att lägga till kompost och jord för sina näringsämnen, och kan också användas för att göra trottoarkalk och rengöra din tekanna. Äggkartongerna kan göras till fågelmatare, stearinljusformar och är bra eldstartare (men inte styrofoam dem!).