Pairing getost ost och persikostång

Söt sylt är en speciell välsmakande parning med snygg, krämig getost. Kombinera de två på en skiva bra bröd eller en cracker, och du är ute efter en riktig behandling. Servera getost och sylt till frukost, som eftermiddagsmat eller till och med till efterrätt.

Persika (och aprikos) sylt är särskilt bra med getost. Även fikon sylt och tomat sylt är ganska trevligt också.

Vad du behöver

Hur man gör det

Det enklaste sättet att servera getost och sylt är att ställa ut en krottin, pyramid eller logga av getost och en burk sylt. Servera med skivor bra bröd eller kakor.

Vilken typ av getost ost ska jag tjäna?

Verkligen, vilken typ av mjuk getost som helst är bra med sylt. Vissa typer mjuk getost har ingen skal, vissa är täckta i blågrön aska , och vissa har en mjuk, skrynklig skinn som blir en tunn hårdare skål när den åldras.

Alla dessa typer av skenor är ätbara.

Getost säljs i olika former och storlekar.

Log: En logg eller cylinderform är vanligt för färsk getost. Loggar kan skäras i små, individuella rundor (medaljonger) eller servera loggen hela, med en kniv på sidan för att sprida getosten på bröd.

Crottin: En crottin är en liten rund eller trumformad bit getost. Crottins varierar i storlek, men är vanligtvis bara några ounces i vikt.

Pyramid: En traditionell form för fransk getost, många av dessa pyramider verkar ha deras bästa avskurna, så toppen är platt och bred. Berättelsen säger att det här var en order från Napoleon, som krävde att ostens spetsiga toppar skulle avlägsnas så att han inte påminde sig om hans militära misslyckanden i Egypten. Exempel på pyramider är Valencay och Pouligny-Saint-Pierre.

Puck: Vissa typer getost, som Selles-Sur-Cher, säljs i en form som liknar en liten hockeypuck.

Färsk getost kallas också chevre (uttalad "SHEV-ruh" eller ibland "SHEV"). Chevre är det franska ordet för get. "Fresh" avser ost som är mjuk och krämig och har inte åldrats länge. Strukturen behöver inte vara helt spridbar. Vissa typer av färsk getost har mer mjuk, kritig, smula textur.

Andra typer av ost som parar bra med jam

Den salta, piquanta smaken av blåost kombinerar också mycket bra med söta fruktsprutor. En annan typ av ost som passar bra med sylt är brie. Här är ett recept på brie bakat med hallon sylt.