Hur man smakar vin

Att lära sig att smaka viner är ett enkelt äventyr som kommer att fördjupa din uppskattning för både viner och vinmakare. Titta, lukta, smaka - börja med dina grundläggande sinnen och expandera därifrån lär du dig att smaka viner som proffsen på nolltid! Tänk på att du kan lukta tusentals unika dofter, men din smakupplevelse är begränsad till salt, söt, sur och bitter. Det är kombinationen av lukt och smak som gör att du kan urskilja smak.

Här är hur

 1. Titta på: Kolla in färgen och klarheten.

  Häll ett glas vin i ett lämpligt vinglas. Ta då en titt på vinet. Luta glaset bort från dig och kolla in vinets färg från kantkanten till mitten av glaset (det är till hjälp att ha en vit bakgrund - antingen papper, servett eller en vit duk).

  Vilken färg är det? Titta bortom röd, vit eller rodnad. Om det är ett rött vin är färgen rödbruna, lila, rubin, granat, röd, tegel eller till och med brunaktig? Om det är ett vitt vin är det klart, blekgul, stråglik, ljusgrön, gyllene, gul eller brun i utseende?

 2. Fortfarande tittar: Gå vidare till vinets opacitet. Är vinet vattent eller mörkt, genomskinligt eller ogenomskinligt, tråkigt eller lysande, grumligt eller klart? Kan du se sediment? Luta ditt glas lite, ge det lite virvling - se igen, är det sediment, bitar av kork eller andra floaters? Ett äldre rödvin kommer ofta att ha mer orange tinges på kanterna av färg än yngre röda viner. Äldre vita viner är mörkare än yngre vita viner när man jämför samma sort i olika åldrar.
 1. Lukt: Vår luktsans är kritisk för att analysera ett glas vin korrekt. För att få ett bra intryck av ditt vins arom , virvla ditt glas för en solid 10-12 sekund (detta hjälper till att förånga lite av vinets alkohol och släppa mer av dess naturliga aromer) och sedan ta en snabb whiff för att få ett första intryck.
 1. Fortfarande luktande: Håll nu näsan ner i glaset och ta djupt andas in genom näsan. Vad är ditt andra intryck? Lugnar du ek, bär, blommor, vanilj eller citrus? Ett vins arom är en utmärkt indikator på dess kvalitet och unika egenskaper. Virvla på vinet och låt aromen blanda och blanda och snusa igen.
 2. Smaka: Slutligen, smak. Börja med en liten nypa och låt den rulla runt munnen. Det finns tre steg av smak: Attackfasen, Evolutionfasen och Finish.
 3. Attackfasen är det första intrycket som vinet gör på din smak. Attacken består av fyra delar av vinpussel: alkoholhalt , tanninhalt , surhet och restsocker . Dessa fyra pusselbitar visar initiala känslor på gommen. Idealt sett kommer dessa komponenter att vara välbalanserade. En bit kommer inte vara mer framträdande än de andra. Dessa fyra stycken visar inte en speciell smak i sig, de sammanfogar för att ge intryck i intensitet och komplexitet, mjuk eller fast, lätt eller tung, skarp eller krämig, söt eller torr, men inte nödvändigtvis sanna smaker som frukt eller krydda.
 4. Evolutionfasen är nästa, även kallad mid-palate eller middle range-fasen, det här är vinets faktiska smak på gommen. I denna fas vill du skönja vinens smakprofil. Om det är ett rött vin kan du börja notera frukt - bär, plommon, beskärning eller fikon; kanske någon krydda - peppar, kryddnejlika, kanel, eller kanske en woody smak som ek, cederträ eller en detekterbar rökighet. Om du befinner dig i evolutionfasen av ett vitt vin kan du smaka på äpple, päron, tropiska eller citrusfrukter, eller smaken kan vara mer blommig i naturen eller bestå av honung, smör, örter eller lite jordnäring.
 1. Finishen märks på lämpligt sätt som slutfasen. Vinets mål är hur länge smakintrycket varar efter att det har slukats. Det här är där vinet kulminerar, där eftersmak kommer i spel. Hade det några sekunder? Var det lätta (som vattenets vikt), medellång (likvikt i mjölk) eller fyllig (som konsistens av grädde)? Kan du smaka på rester av vinet på baksidan av munnen och halsen? Vill du ha en annan nypa eller var vinet för bittert i slutet? Vad var ditt senaste smakintryck - frukt, smör, ek? Går smaken kvar eller är den kortlivad?
 2. När du har tagit dig tid att smaka på ditt vin, kan du registrera några av dina intryck. Gillade du det övergripande vinet? Var det sött, surt eller bittert? Hur var vinets surhet ? Var det väl balanserat ? Smår det bättre med ost, bröd eller en tung måltid? Kommer du köpa den igen? Om så är fallet, notera vinets namn, producent och ett årgång för framtida referens.